repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 18 czerwca 2015.

Taxi Teheran

Taxi

reż. Jafar Panahi

czas: 82’
produkcja: Iran 2015
obsada: Jafar Panahi
polski dystrybutor: Solopan

Laureat Złotego Niedźwiedzia dla najlepszego filmu na Berlinale 2015. Reżyser podróżuje jako kierowca taksówki po Tehranie, wśród jego pasażerów znajdują się różnorodni bohaterowie, opowiadający o swoim życiu i kraju.

W utrzymanym w paradokumentalnym stylu "Taxi" Panahi wciela się w rolę taksówkarza. Zazębiające się trasy i historie jego kolejnych pasażerów tworzą przenikliwy portret współczesnego Teheranu i jego mieszkańców. Z często prozaicznych rozmów, pozornie przypadkowych wydarzeń wygląda prawda na temat współczesności, przeszłości i przyszłości Islamskiej Republiki Iranu. "Taxi" to kwintesencja kina autorskiego. I dowód, że - jakkolwiek naiwnie to brzmi - aby stworzyć film wielki, nie potrzeba wielkich pieniędzy. Wystarczy pomysł i pasja.

Anna Tatarska, film.onet.pl

Jafar Panahi

Urodził się w 1960 roku w Iranie. Jeden z najbardziej utytułowanych reżyserów irańskiej nowej fali. Swoją karierę filmową rozpoczął od asystowania Abbasowi Kiarostiamiemu. Po realizacji kilku dokumentów nakręcił w 1995 roku nagrodzony Złotą Kamerą na festiwalu w Cannes Biały balonik. Później było Lustro – Złoty Lampart na festiwalu w Locarno w 1997 roku i Krąg –Złoty Lew na festiwalu w Wenecji w 2000 roku. W marcu 2010 Panahi z powodu swojego politycznego zaangażowania został aresztowany przez służby irańskiego reżimu. Został wprawdzie w końcu uwolniony, lecz ciąży na nim 20-letni zakaz pracy twórczej.

Wybrana filmografia

1988 Yaarali bashlar (short / doc.)

1995 Biały balonik / Badkonake seid / The White Balloon

1997 Lustro / Ayneh / The Mirror

2000 Krąg / Dayereh / The Circle

2006 Na spalonym / Offside

2010 To nie film / In film nist / This Is Not a Film

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!