repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 18 września 2014.

Nimfomanka cz. 2 (wersja reżyserska)

Nymphomaniac vol. 2 (director's cut)

reż. Lars von Trier

czas: 180’
produkcja: Niemcy, Dania, Francja, Belgia, Wielka Brytania 2013
obsada: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin
polski dystrybutor: Gutek Film

Kiedy do kin trafiła ocenzurowana wersja Nimfomanki, Lars von Trier podkreślał prowokacyjnie, że pracowała na nią jego montażystka, a on sam nawet jej nie oglądał. Równolegle ze światową premierą w Danii, w Polsce odbędą się specjalne pokazy obu części pełnej, reżyserskiej wersji filmu.

W dzisiejszym świecie opętanym przez seks, Nimfomanka jest inteligentną i prowokacyjną opowieścią o śmiałej i odważnej kobiecie, która postanowiła podporządkować życie poszukiwaniu rozkoszy i seksualnego spełnienia. Pełna wersja filmu z udziałem gwiazd, m.in.: Charlotte Gainsbourg, Shii LaBeoufa, Umy Thurman, Jamiego Bella i Willema Dafoe jest dłuższa o blisko 90 minut zawiera jedne z najodważniejszych scen w dziejach kina. Lars von Trier, twórca m.in. Przełamując fale, Melancholii i Antychrysta, nieustająco prowokujący widzów, stworzył przenikliwe erotyczne arcydzieło – film, który podzielił widownię na entuzjastów i krytyków oburzonych tym, że przekroczone zostały granice tego, co wolno pokazywać na ekranie.

(…) film Larsa von Triera w większym stopniu niż o uzależnieniu od seksu jako takim, opowiada o wolności. I zniewoleniu. Przede wszystkim przez własną skrępowaną cielesność, którą nam skradziono, ujęto w sztuczne ramy heteroseksualizmu i monogamii, w których nie sposób zmieścić siedmiu miliardów żyjących na świecie ludzi.

Karolina Pasternak, stopklatka.pl

W związku z projekcją filmu Nimfomanka cz. 1 i 2. Wersja reżyserska, zwracamy uwagę na fakt, że  film przeznaczony  jest dla widzów dorosłych, zawiera treści o charakterze seksualnym oraz sceny drastyczne. Osoby dokonujące zakupu biletu robią to na własną odpowiedzialność.

Zakupu biletu oraz prawo wstępu na seans filmowy mają tylko osoby powyżej 18 roku życia.

Lars von Trier

Urodził się w 1956 roku w Kopenhadze. Należy do największych prowokatorów i eksperymentatorów kina. Zaczynał od wyrafinowanych wizualnie filmów, zanurzonych w ekspresjonizmie i symbolizmie. Potem wywołał szok metafizycznym melodramatem Przełamując fale oraz realizującymi postulaty manifestu Dogma 95 Idiotami. Następnie łamał śluby czystości w antymusicalu Tańcząc w ciemnościach czy w kultowym telewizyjnym serialu Królestwo. Wreszcie zaczął „trylogię amerykańską”, wyłożył swoje credo w Pięciu nieczystych zagraniach, zaproponował antyhorror w Antychryście, a następnie powrócił do Cannes z katastroficzną Melancholią. Laureat Złotej Palmy, EFA i ponad 60 innych nagród, enfant terrible festiwali, szara eminencja duńskiej kinematografii, właściciel firmy Zentropa.

Wybrana filmografia

1980 The Orchid Gardener (short)

1984 Element zbrodni / Forbrydelsens element / The Element of Crime

1996 Przełamując fale / Breaking the Waves

1998 Idioci / Idioterne / The Idiots

2000 Tańcząc w ciemnościach / Dancer in the Dark

2003 Dogville

2009 Antychryst / Antichrist

2011 Melancholia / Melancholy

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!