repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 20 listopada 2017.

Proste życie

A Simple Life / Tou ze

reż. Ann Hui

czas: 118’
produkcja: Hongkong 2011
obsada: Andy Lau, Deannie Yip, Dennis Chan, Sammo Hung Kam-bo
nagrody: MFF w Wenecji 2011 – najlepsza aktorka, Nagroda Równych Szans, Nagroda Gianni Astrei, Nagroda Nazareno Taddei, Nagroda SIGNIS; Asian Film Awards 2012 – najlepsza aktorka, nagroda publiczności dla najlepszego aktora; Durban IFF 2012 – najlepsza aktorka; FF Paris Cinema 2012 – nagroda publiczności, nagroda jury
scenariusz: Susan Chan, Roger Lee
zdjęcia: Nelson Yu Lik-wai
montaż: Kwong Chi-leung, Manda Wai
muzyka: Law Wing-fai
producent: Ann Hui, Chan Pui-wah, Roger Lee
produkcja: Bona International Film Group, Focus Films, Sil-Metropole Organisation
język: kantoński

Jeden z najbardziej cenionych i nagradzanych filmów Ann Hui to portret pozornie prostej relacji producenta filmowego Rogera (Andy Lau) i jego starszej już gosposi, Ah Tao (Deanie Ip), służącej rodzinie odkąd została przez nią zatrudniona jako mała, osierocona dziewczynka. Gdy kobieta doznaje wylewu, który uniemożliwia jej dalszą pracę, prosi Rogera, aby znalazł jej miejsce w domu opieki. Staje się to punktem wyjścia do nakreślenia obrazu relacji społecznych, w których tradycyjne więzi i układy przeplatają się z alienacją i poszukiwaniem bliskości poza rodziną biologiczną.

Minimalistyczna kolorystyka doskonale współgra ze starannym unikaniem przez Ann Hui sentymentalnego czy moralizującego tonu. Reżyserka opowiada o starości przez pryzmat codziennego trudu, z głęboko humanistycznym przesłaniem, które dowodzi, że nawet w silnie zatomizowanym społeczeństwie jest miejsce na tradycyjne wartości.

Ann Hui oparła "Proste życie" na historii prawdziwej relacji, jaka łączyła producenta Rogera Lee i jego Ah Tao. Prywatna opowieść szybko stała się bazą scenariusza, a Roger Lee - jeden z najbardziej uznanych producentów w hongkońskim środowisku filmowym - włączył się w realizację projektu. Obraz okazał się wielkim powrotem Deanie Ip, która za swoją kreację została wyróżniona prestiżowym Volpi Cup podczas 68. MFF w Wenecji.

Emilia Skiba

Ann Hui

Urodziła się w 1947 roku w Mandżurii. Najwybitniejsza reżyserka kina Hongkongu, przedstawicielka tamtejszej Nowej Fali. Absolwentka London Film School, karierę zaczynała w hongkońskiej telewizji, w latach 80. zaistniała na arenie międzynarodowej. Wiele z jej filmów powstało w opozycji do uprawianego w Hongkongu kina gatunkowego, koncentrując się na problemach społecznych: emigracji i walce o przetrwanie w obcym kraju (tzw. Trylogia wietnamska) czy konfliktach rodzinnych. W swojej karierze reżyserka nie bała się podjąć wyzwań komercyjnych, realizując np. filmy sztuk walki (The Romance of Book and Sword).

Wybrana filmografia

1979 Fung gip / The Secret

1981 Tau ban no hoi / Boat People

1987 Shu jian en chou lu / The Romance of Book and Sword

1990 Ke tu qiu hen / Song of the Exile

1995 Nu ren si shi / Summer Snow

1999 Qian yan wan yu / Ordinary Heroes

2003 Yu guanyin / Jade Goddess of Mercy

2011 Proste życie / Tao jie / A Simple Life

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!