repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 19 listopada 2017.

Po nitce do kłębka

Close-Knit / Karera ga honki de amu toki wa

reż. Naoko Ogigami

czas: 127’
produkcja: Japonia 2017
obsada: Rinka Kakihara, Toma Ikuta, Kenta Kiritani, Mimura, Eiko Koike, Mugi Kadowaki, Shuji Kashiwabara, Kaito Komie, Lily, Misako Tanaka
nagrody: MFF w Berlinie 2017 - Teddy Jury Award; The Tel Aviv International LGBT FF 2017 - Jury Prize
scenariusz: Naoko Ogigami
zdjęcia: Kozo Shibasaki
montaż: Shinichi Fujima
muzyka: Naoko Eto
producent: Yutaka Ishikawa, Julie K. Fujishima, Hajime Inoue, Michinori Mizuno, Shiro Oiwake
produkcja: Suurkiitos, Close-Knit Film Partners
język: japoński

Jedna z bohaterek retrospektywy "Kino japońskich reżyserek" na 9. Pięciu Smakach, której "Okulary" i "Kot do wynajęcia" szturmem podbiły serca publiczności, powraca ze słodkogorzką historią o rodzinie budowanej na nowo. Rezolutna jedenastoletnia Tomo, zaniedbywana przez wiecznie nieobecną mamę, dorasta znacznie szybciej niż rówieśnicy z klasy. Kiedy po raz kolejny zostaje sama na zbyt długo, znajduje schronienie u pracującego w księgarni wujka i mieszkającej z nim Rinko, jego transpłciowej partnerki - pielęgniarki, która otacza dziewczynkę serdeczną opieką.

Ogigami z delikatnością i wyczuciem porusza temat trudny dla japońskiego społeczeństwa, jednak jej film jest nie tyle społecznym dramatem, co baśniową, pełną uroku opowieścią o budowaniu więzi, sztuce okazywania troski i wytrwałym pokonywaniu przeciwności. Reżyserka w charakterystyczny dla siebie sposób opowiada swoją historię między słowami, poprzez detale, małe gesty, zwyczajne czynności, takie jak przygotowywanie bento, pudełek z śniadaniem - w czym Rinko jest prawdziwą mistrzynią. W jej roli wystąpił jeden z szalenie popularnych japońskich celebrytów, filmowy i serialowy aktor Toma Ikuta.

Jagoda Murczyńska

Naoko Ogigami

Urodzona w 1972 roku w prefekturze Chiba, w 1994 wyjechała do Stanów Zjednoczonych, gdzie studiowała reżyserię na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jej słodko-melancholijne filmy o charakterystycznym wizualnym stylu i niebanalnym poczuciu humoru cieszą się ogromną popularnością wśród widzów i często pojawiają się na międzynarodowych festiwalach.

Filmografia

2003 Barber Yoshino / Yoshino's Barber Shop

2004 Koi wa go-shichi-go! / Love Is Five, Seven, Five!

2005 Kamome shokudo / Kamome Diner

2007 Okulary / Megane / Glasses

2010 Toiretto / Toilet

2012 Kot do wynajęcia / Rentaneko / Rent-a-Cat

2017 Po nitce do kłębka / Karera ga honki de amu toki wa / Close Knit

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!