film
   
Wózkownia: Wenus w futrze
Venus in Fur / La Venus a la fourrure
reż. Roman Polański / Francja, Polska 2013 / 90’
Seanse - kup bilet:
14 lis
Wózkownia

Obsada

Emanuelle Seigner, Mathieu Amalric

Opis filmu

Pokazywany na festiwalu w Wenecji najnowszy film Romana Polańskiego. Jego bohaterem jest Thomas, reżyser poszukujący odtwórczyni głównej roli do swojej nowej sztuki. Wyczerpujący casting nie przynosi rezultatu. Żadna z kandydatek nie nadaje się do roli kobiety, która zawiera umowę z mężczyzną, by uczynić z niego niewolnika. Zrezygnowany reżyser już zbiera się do wyjścia, gdy do teatru wpada Wanda. Wydaje się bezczelna, niewychowana, zdesperowana i nieprzygotowana. Gdy Thomas niechętnie zgadza się dać jej szansę, aktorka przechodzi oszałamiającą metamorfozę.

Wenus w futrze" Romana Polańskiego to perełka. Film inteligentny, błyskotliwy, świetnie zrealizowany i rewelacyjnie zagrany. A przecież temat wydawał się niebezpieczny. Polański przeniósł na ekran sztukę Davida Ivesa – historię reżysera, który szuka aktorki mogącej zagrać główną rolę w spektaklu opartym na erotycznym XIX-wiecznym opowiadaniu Leopolda von Sachera-Masocha.

Barbara Hollender, „Rzeczpospolita”

Informacje o reżyserze

Roman Polański

Urodzony w 1933 roku w Paryżu polski reżyser, scenarzysta i aktor. Kształcił się w łódzkiej filmówce, gdzie zrealizował m.in. Dwóch ludzi z szafą. Międzynarodowy rozgłos przyniósł mu nominowany do Oscara Nóż w wodzie. Od 1962 roku Polański pracuje za granicą. We Francji i w Wielkiej Brytanii zrealizował m.in. Wstręt i Matnię, a później w Hollywood Dziecko Rosemary oraz Chinatown. W 1978 roku w związku z oskarżeniem o gwałt na nieletniej wrócił do Europy, gdzie pracuje do dziś. Za nakręconego w 2002 roku Pianistę reżyser otrzymał Złotą Palmę w Cannes oraz Oscara. Zrealizowany w 2010 roku Autor widmo przyniósł Polańskiemu Srebrnego Niedźwiedzia na festiwalu w Berlinie.

Wybrana filmografia

1962 Nóż w wodzie / Knife in the Water

1968 Dziecko Rosemary / Rosemary’s Baby

1974 Chinatown

1978 Tess

1988 Frantic

2002 Pianista / The Pianist

2010 Autor widmo / The Ghost Writer

stopka

reżyseria: Roman Polański
obsada: Emanuelle Seigner, Mathieu Amalric
polski dystrybutor: Monolith
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.