film
 
Wózkownia: Z miłości do...
Song for Marion
reż. Paul Andrew Williams / Wielka Brytania 2012 / 93’
Seanse - kup bilet:
29 paź
Wózkownia

Obsada

Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston

Opis filmu

Marion i Arthur to starsze małżeństwo, mieszkające w blokowisku w Newcastle. Ona - pogodna, otwarta, uśmiechnięta - należy do chóru emerytów. On - zgorzkniały, mrukliwy, skłócony z synem - odwozi schorowaną żonę raz w tygodniu na próby, nie wchodząc nawet na salę. Chór przygotowuje się do konkursu, repertuar to dość zaskakujące i nieoczywiste evergreeny. Artur, kochający Marion do szaleństwa, pogrążony w smutku, uważa to wszystko za bzdurę, wyczerpującą niepotrzebnie resztki jej sił witalnych. Mąż przejdzie jednak przemianę, stając się innym człowiekiem.

Dramat człowieka, który towarzyszy odchodzeniu żony i nie potrafi sobie z tym poradzić. Nie ma co prawda mowy o wcześniejszych latach tego zacnego małżeństwa, nie są może idealną parą, ale mężczyzna nie potrafi żyć bez swojej partnerki. To ona dbała o jego terminy, podawała herbatę i doradzała jakie koszule powinien kupić. Tym bardziej bolesny robi się ten ostatni wspólny etap życia. Tym bardziej, że Artur faktycznie jest nie do zniesienia (…) choć muszę przyznać, że tak charyzmatycznej, pięknej męskiej twarzy dawno nie widziałam.

www.magiel.hu

Informacje o reżyserze

Paul Andrew Williams

 

Paul Andrew Williams rozpoczynał karierę jako aktor, a w ciągu ostatnich pięciu lat zbierał doświadczenie pisząc scenariusze i tworząc zwiastuny, reklamy i filmy krótkometrażowe. W 2001 r. nakręcił krótkometrażowy film Royalty, który został zauważony przez jury BAFTA i stanowił inspirację do stworzenia London to Brighton. Kolejna krótka forma Williamsa - It's Okay to Drink Whiskey - miała premierę na Festiwalu Filmowym Sundance w 2004 r. Z Londynu do Brighton to jego pełnometrażowy debiut. W najbliższej przyszłości reżyser planuje dwa projekty: The Cottage - film stanowiący połączenie czarnej komedii, filmu gangsterskiego i horroru oraz Wisdom's Last Legs - słodko-gorzki film drogi.

 

Filmografia:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton


Paul Andrew Williams began his career as an actor but in the last five years he has written and directed a number of successful pop-promos, viral ads and short films.

In 2001 Paul wrote and directed the short film Royalty screened at BAFTA which would later inspire London to Brighton. His short film, It's Okay to Drink Whiskey premiered at 2004's Sundance Film Festival. London to Brighton is his feature debut. Williams is a prolific writer and will next be directing The Cottage, a relentless dark comedy / inept gangster / full-on horror film. Following that he will film Wisdom's Last Legs, a bittersweet road movie with a dark twist.

Filmography:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton

stopka

reżyseria: Paul Andrew Williams
obsada: Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston
polski dystrybutor: Hagi Film
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Kino Dzieci VOX prezentują: Magiczne Święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Pannonia Entertainment: Zimowa opowieść 
Pannonia Entertainment
Kenneth Branagh
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.