film
 
Wózkownia: Z miłości do...
Song for Marion
reż. Paul Andrew Williams / Wielka Brytania 2012 / 93’
Seanse - kup bilet:
29 paź
Wózkownia

Obsada

Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston

Opis filmu

Marion i Arthur to starsze małżeństwo, mieszkające w blokowisku w Newcastle. Ona - pogodna, otwarta, uśmiechnięta - należy do chóru emerytów. On - zgorzkniały, mrukliwy, skłócony z synem - odwozi schorowaną żonę raz w tygodniu na próby, nie wchodząc nawet na salę. Chór przygotowuje się do konkursu, repertuar to dość zaskakujące i nieoczywiste evergreeny. Artur, kochający Marion do szaleństwa, pogrążony w smutku, uważa to wszystko za bzdurę, wyczerpującą niepotrzebnie resztki jej sił witalnych. Mąż przejdzie jednak przemianę, stając się innym człowiekiem.

Dramat człowieka, który towarzyszy odchodzeniu żony i nie potrafi sobie z tym poradzić. Nie ma co prawda mowy o wcześniejszych latach tego zacnego małżeństwa, nie są może idealną parą, ale mężczyzna nie potrafi żyć bez swojej partnerki. To ona dbała o jego terminy, podawała herbatę i doradzała jakie koszule powinien kupić. Tym bardziej bolesny robi się ten ostatni wspólny etap życia. Tym bardziej, że Artur faktycznie jest nie do zniesienia (…) choć muszę przyznać, że tak charyzmatycznej, pięknej męskiej twarzy dawno nie widziałam.

www.magiel.hu

Informacje o reżyserze

Paul Andrew Williams

 

Paul Andrew Williams rozpoczynał karierę jako aktor, a w ciągu ostatnich pięciu lat zbierał doświadczenie pisząc scenariusze i tworząc zwiastuny, reklamy i filmy krótkometrażowe. W 2001 r. nakręcił krótkometrażowy film Royalty, który został zauważony przez jury BAFTA i stanowił inspirację do stworzenia London to Brighton. Kolejna krótka forma Williamsa - It's Okay to Drink Whiskey - miała premierę na Festiwalu Filmowym Sundance w 2004 r. Z Londynu do Brighton to jego pełnometrażowy debiut. W najbliższej przyszłości reżyser planuje dwa projekty: The Cottage - film stanowiący połączenie czarnej komedii, filmu gangsterskiego i horroru oraz Wisdom's Last Legs - słodko-gorzki film drogi.

 

Filmografia:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton


Paul Andrew Williams began his career as an actor but in the last five years he has written and directed a number of successful pop-promos, viral ads and short films.

In 2001 Paul wrote and directed the short film Royalty screened at BAFTA which would later inspire London to Brighton. His short film, It's Okay to Drink Whiskey premiered at 2004's Sundance Film Festival. London to Brighton is his feature debut. Williams is a prolific writer and will next be directing The Cottage, a relentless dark comedy / inept gangster / full-on horror film. Following that he will film Wisdom's Last Legs, a bittersweet road movie with a dark twist.

Filmography:

2000 Sugar (kr.m.)

2000 The Thief (kr.m.)

2001 Royalty (kr.m.)

2002 The Weight of Coins (kr.m.)

2003 It's Okay to Drink Whiskey (kr.m.)

2006 Z Londynu do Brighton / London to Brighton

stopka

reżyseria: Paul Andrew Williams
obsada: Vanessa Redgrave, Terence Stamp, Gemma Aterton, Christopher Eccleston
polski dystrybutor: Hagi Film
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Wózkownia: Rocketman 
Wózkownia
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.