film
   
Wózkownia: Droga na północ
Road North / Tie pohjoissen
reż. Mika Kaurismäki / Finlandia 2012 / 110’
Seanse - kup bilet:
22 paź
Wózkownia

Obsada

Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén, Mari Perankoski

Opis filmu

Poukładane życie czterdziestoletniego pianisty Timo rozsypuje się jak domek z kart, gdy opuszcza go żona, a on zastaje pod drzwiami mieszkania - niejako w zamian - schorowanego ojca Leo, którego nie widział od 30 lat. Ich ponowne spotkanie zbiega się z momentem dla obu przełomowym. Stracili niemal wszystko, co mieli i w co wierzyli, lecz jeden jest absolutnym przeciwieństwem drugiego. Starszy pan to wrak człowieka, zniszczony przez życie pełne alkoholu i papierosów. Kłótliwy i niesubordynowany, zdaje sobie jednak sprawę z tego, że stoi nad grobem, a najbliższe dni mogą przynieść prawdopodobnie ostatnią szansę poprawienia relacji z synem. Kradnie więc z parkingu Pontiaca Catalinę i zabiera Timo na wyprawę do Laponii.

Dotychczasowe filmy Kaurismäkiego skupiały się na podróżach bohaterów albo oscylowały wokół ludzi muzyki. Najnowszy film wspaniale łączy te dwie rzeczy, dodając do nich dużo serca i wyrozumiałości.

„Variety”

Informacje o reżyserze

Mika Kaurismäki

Urodzony w 1955 roku fiński reżyser i scenarzysta, starszy brat Akiego. Zadebiutował w 1980 roku filmem dyplomowym The Liar, który uznano za przełomowy dla fińskiej kinematografii. Kilka lat wcześniej Mika pracował jako malarz domów. Reżyserem został przypadkiem, dzięki lekturze książki o historii kina. Studiował w Monachium w Hochschule für Film und Fernsehen. Od początku lat 80. współtworzył firmę producencką Villealfa Filmproductions, która wspierała filmy niskobudżetowe. Przez kolejne dziesięć lat udało mu się założyć firmę dystrybucyjną, kino i Midnight Sun Film Festival. Kolejną dekadę spędził w Brazylii, gdzie zrealizował kilka filmów dokumentalnych. Jego ostatni film fabularny Dziewczyna, która została królem był pokazywany na Montreal Film Festival 2015.


Born in 1955, Mika Kaurismäki is a Finnish director and screenwriter, and Aki Kaurismäki's older brother. He made his debut with his 1980 graduation film, The Liar, which was considered groundbreaking for Finnish cinema. A few years earlier, he had been working as a house painter. He became a filmmaker by chance after reading a book about the history of cinema. He studied at the Hochschule für Film und Fernsehen in Munich. In the early 1980s, he co-founded Villealfa Filmproductions, which supported low-budget films. Over the next 10 years, he succeeded in establishing a distribution company, a cinema and the Midnight Sun Film Festival. He spent the next decade in Brazil, where he made several documentaries. His latest feature film, The Girl King, was shown at the Montreal Film Festival in 2015.

Filmografia/ Filmography

1990 Amazonia / Amazon

1993 Ostatnia granica / The Last Border / The Last Border - viimeisellä rajalla

1994 Tigrero. Film, który nigdy nie powstał ?/ Tigrero: A Film That Was Never Made (doc.)

2011 Mama Africa (doc.)

2015 Dziewczyna, która została królem / The Girl King

stopka

reżyseria: Mika Kaurismäki
obsada: Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén, Mari Perankoski
polski dystrybutor: Vivarto
barwa: kolor
Agent Kot 
Christoph LauensteinWolfgang Lauenstein, Belgia, Niemcy 2018
Aladyn (dubbing) 
Guy Ritchie, USA 2019
Aladyn (napisy) 
Guy Ritchie, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Jestem William 
Jonas Elmer, Dania 2017
Krew Boga 
Bartosz Konopka, Polska, Belgia 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Łowcy czarownic (dubbing) 
Raško Miljković, Macedonia 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Paskudy. Uglydolls 
Robert Rodriguez, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Pokémon: Detektyw Pikachu (napisy) 
Rob Letterman, Japonia, USA 2019
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tajemnice Joan 
Trevor Nunn, Wielka Brytania 2019
Wózkownia: Rocketman 
Wózkownia
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.