film
   
Wózkownia: Droga na północ
Road North / Tie pohjoissen
reż. Mika Kaurismäki / Finlandia 2012 / 110’
Seanse - kup bilet:
22 paź
Wózkownia

Obsada

Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén, Mari Perankoski

Opis filmu

Poukładane życie czterdziestoletniego pianisty Timo rozsypuje się jak domek z kart, gdy opuszcza go żona, a on zastaje pod drzwiami mieszkania - niejako w zamian - schorowanego ojca Leo, którego nie widział od 30 lat. Ich ponowne spotkanie zbiega się z momentem dla obu przełomowym. Stracili niemal wszystko, co mieli i w co wierzyli, lecz jeden jest absolutnym przeciwieństwem drugiego. Starszy pan to wrak człowieka, zniszczony przez życie pełne alkoholu i papierosów. Kłótliwy i niesubordynowany, zdaje sobie jednak sprawę z tego, że stoi nad grobem, a najbliższe dni mogą przynieść prawdopodobnie ostatnią szansę poprawienia relacji z synem. Kradnie więc z parkingu Pontiaca Catalinę i zabiera Timo na wyprawę do Laponii.

Dotychczasowe filmy Kaurismäkiego skupiały się na podróżach bohaterów albo oscylowały wokół ludzi muzyki. Najnowszy film wspaniale łączy te dwie rzeczy, dodając do nich dużo serca i wyrozumiałości.

„Variety”

Informacje o reżyserze

Mika Kaurismäki

Urodzony w 1955 roku fiński reżyser i scenarzysta, starszy brat Akiego. Zadebiutował w 1980 roku filmem dyplomowym The Liar, który uznano za przełomowy dla fińskiej kinematografii. Kilka lat wcześniej Mika pracował jako malarz domów. Reżyserem został przypadkiem, dzięki lekturze książki o historii kina. Studiował w Monachium w Hochschule für Film und Fernsehen. Od początku lat 80. współtworzył firmę producencką Villealfa Filmproductions, która wspierała filmy niskobudżetowe. Przez kolejne dziesięć lat udało mu się założyć firmę dystrybucyjną, kino i Midnight Sun Film Festival. Kolejną dekadę spędził w Brazylii, gdzie zrealizował kilka filmów dokumentalnych. Jego ostatni film fabularny Dziewczyna, która została królem był pokazywany na Montreal Film Festival 2015.


Born in 1955, Mika Kaurismäki is a Finnish director and screenwriter, and Aki Kaurismäki's older brother. He made his debut with his 1980 graduation film, The Liar, which was considered groundbreaking for Finnish cinema. A few years earlier, he had been working as a house painter. He became a filmmaker by chance after reading a book about the history of cinema. He studied at the Hochschule für Film und Fernsehen in Munich. In the early 1980s, he co-founded Villealfa Filmproductions, which supported low-budget films. Over the next 10 years, he succeeded in establishing a distribution company, a cinema and the Midnight Sun Film Festival. He spent the next decade in Brazil, where he made several documentaries. His latest feature film, The Girl King, was shown at the Montreal Film Festival in 2015.

Filmografia/ Filmography

1990 Amazonia / Amazon

1993 Ostatnia granica / The Last Border / The Last Border - viimeisellä rajalla

1994 Tigrero. Film, który nigdy nie powstał ?/ Tigrero: A Film That Was Never Made (doc.)

2011 Mama Africa (doc.)

2015 Dziewczyna, która została królem / The Girl King

stopka

reżyseria: Mika Kaurismäki
obsada: Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Peter Franzén, Mari Perankoski
polski dystrybutor: Vivarto
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Kino Dzieci VOX prezentują: Magiczne Święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Pannonia Entertainment: Zimowa opowieść 
Pannonia Entertainment
Kenneth Branagh
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.