film
 
Wózkownia: Blue Jasmine
Blue Jasmine
reż. Woody Allen / USA 2013 / 98’
Seanse - kup bilet:
27 sie
Wózkownia

Obsada

Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Michael Emerson

Opis filmu

Woody Allen powraca do Ameryki. Na planie filmu, jak zwykle u tego reżysera, spotkała się gwiazdorska obsada. Obok laureatki Oscara i dwóch Złotych Globów – Cate Blanchett, zobaczymy m.in. Aleca Baldwina i Sally Hawkins. Bohaterka najnowszej komedii Allena, Jasmine przywykła do wygodnego życia u boku męża-biznesmena. Jej świat to luksusowe rezydencje, limuzyny, kolacje w najdroższych restauracjach Nowego Jorku i zakupy u najlepszych projektantów. Jednak kiedy Hal zostaje zatrzymany pod zarzutem malwersacji, a konta zablokowane, jej sytuacja z dnia na dzień zmienia się nie do poznania. Jasmine przenosi się do San Francisco, by tymczasowo zamieszkać u  swojej siostry Ginger i uniknąć kłopotliwych spotkań ze znajomymi z nowojorskiej elity.

Ona ma w sobie to „coś”. Niespotykaną głębię, którą trudno ogarnąć. Owszem jest kilka artystek, które mogą świetnie odegrać smutek, a nawet popłakać się w podobny sposób. Jednak tylko Cate potrafi być w tym tak wiarygodna, że oglądanie jej na ekranie pochłania bez reszty.

Woody Allen, tvn24.pl

Informacje o reżyserze

Woody Allen

Prawdziwe nazwisko: Allan Stewart Konigsberg. Urodził się w 1935 roku w Nowym Jorku. W wieku 15 lat zaczął sprzedawać dowcipy lokalnym gazetom, potem występował jako komik stand-upowy, aż wreszcie w 1965 roku napisał scenariusz do filmu Co słychać, koteczku?. Pierwszym filmem, który podpisał jako reżyser, był obraz Jak się masz, koteczku? (1966). Od czasu Annie Hall (1977) jest uważany (zwłaszcza w Europie) za jednego z najważniejszych reżyserów światowego kina. Regularnie, co roku, dostarcza widowni swój nowy film. W wielu z nich zagrał także główną rolę. Laureat trzech Oscarów, dwóch Cezarów, nagród na festiwalach filmowych w Cannes, Wenecji i Berlinie.


Real name: Allan Stewart Konigsberg. Born in 1935 in New York. At age 15, he started selling jokes to local papers and then moved into standup comedy until, in 1965, when he wrote the script What's New, Pussycat and directed the film What’s Up, Tiger Lily? (1966). Since Annie Hall (1977), Allen has been considered (especially in Europe) one of the world’s most important film directors. He makes one film each year and has played the lead in many of them. Allen has been the laureate of three Oscars, two Caesars, and numerous awards at film festivals in Cannes, Venice, and Berlin.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1966 Jak się masz, koteczku? / What’s Up Tiger Lilly?

1969 Bierz forsę i w nogi / Take the Money and Run

1977 Annie Hall

1979 Manhattan

1983 Zelig

1986 Hannah i jej siostry / Hannah and Her Sisters

1989 Zbrodnie i wykroczenia / Crimes and Misdemeanors

1994 Strzały na Broadwayu / Bullets Over Broadway

2003 Życie i cała reszta / Anything Else

2005 Wszystko gra / Match Point

2009 Co nas kręci, co nas podnieca / Whatever Works

stopka

reżyseria: Woody Allen
obsada: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Michael Emerson
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.