film
 
Wózkownia: Blue Jasmine
Blue Jasmine
reż. Woody Allen / USA 2013 / 98’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 27 sierpnia 2013.

Obsada

Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Michael Emerson

Opis filmu

Woody Allen powraca do Ameryki. Na planie filmu, jak zwykle u tego reżysera, spotkała się gwiazdorska obsada. Obok laureatki Oscara i dwóch Złotych Globów – Cate Blanchett, zobaczymy m.in. Aleca Baldwina i Sally Hawkins. Bohaterka najnowszej komedii Allena, Jasmine przywykła do wygodnego życia u boku męża-biznesmena. Jej świat to luksusowe rezydencje, limuzyny, kolacje w najdroższych restauracjach Nowego Jorku i zakupy u najlepszych projektantów. Jednak kiedy Hal zostaje zatrzymany pod zarzutem malwersacji, a konta zablokowane, jej sytuacja z dnia na dzień zmienia się nie do poznania. Jasmine przenosi się do San Francisco, by tymczasowo zamieszkać u  swojej siostry Ginger i uniknąć kłopotliwych spotkań ze znajomymi z nowojorskiej elity.

Ona ma w sobie to „coś”. Niespotykaną głębię, którą trudno ogarnąć. Owszem jest kilka artystek, które mogą świetnie odegrać smutek, a nawet popłakać się w podobny sposób. Jednak tylko Cate potrafi być w tym tak wiarygodna, że oglądanie jej na ekranie pochłania bez reszty.

Woody Allen, tvn24.pl

Informacje o reżyserze

Woody Allen

Prawdziwe nazwisko: Allan Stewart Konigsberg. Urodził się w 1935 roku w Nowym Jorku. W wieku 15 lat zaczął sprzedawać dowcipy lokalnym gazetom, potem występował jako komik stand-upowy, aż wreszcie w 1965 roku napisał scenariusz do filmu Co słychać, koteczku?. Pierwszym filmem, który podpisał jako reżyser, był obraz Jak się masz, koteczku? (1966). Od czasu Annie Hall (1977) jest uważany (zwłaszcza w Europie) za jednego z najważniejszych reżyserów światowego kina. Regularnie, co roku, dostarcza widowni swój nowy film. W wielu z nich zagrał także główną rolę. Laureat trzech Oscarów, dwóch Cezarów, nagród na festiwalach filmowych w Cannes, Wenecji i Berlinie.


Real name: Allan Stewart Konigsberg. Born in 1935 in New York. At age 15, he started selling jokes to local papers and then moved into standup comedy until, in 1965, when he wrote the script What's New, Pussycat and directed the film What’s Up, Tiger Lily? (1966). Since Annie Hall (1977), Allen has been considered (especially in Europe) one of the world’s most important film directors. He makes one film each year and has played the lead in many of them. Allen has been the laureate of three Oscars, two Caesars, and numerous awards at film festivals in Cannes, Venice, and Berlin.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1966 Jak się masz, koteczku? / What’s Up Tiger Lilly?

1969 Bierz forsę i w nogi / Take the Money and Run

1977 Annie Hall

1979 Manhattan

1983 Zelig

1986 Hannah i jej siostry / Hannah and Her Sisters

1989 Zbrodnie i wykroczenia / Crimes and Misdemeanors

1994 Strzały na Broadwayu / Bullets Over Broadway

2003 Życie i cała reszta / Anything Else

2005 Wszystko gra / Match Point

2009 Co nas kręci, co nas podnieca / Whatever Works

stopka

reżyseria: Woody Allen
obsada: Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Michael Emerson
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula" 
Moje filmy
Francis Ford Coppola, USA 1992
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Oficer i szpieg 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.