film
Wózkownia: Frances Ha
Frances Ha
reż. Noah Baumbach / USA 2012 / 86’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 30 lipca 2013.

Obsada

Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver

Opis filmu

Porywająca Greta Gerwig, okrzyknięta Woodym Allenem w spódnicy w roli Frances Ha – niespełnionej tancerki, niepoprawnej optymistki, uroczej neurotyczki. Frances ma 27 lat i każdego dnia budzi się z nowym pomysłem na przyszłość. Po niespodziewanej decyzji swojej przyjaciółki o przeprowadzce, Frances musi znaleźć nie tylko nowe mieszkanie, ale też swoje miejsce w świecie. Pełen wdzięku i sarkastycznego humoru czarno-biały film nominowanego do Oscara Noaha Baumbacha.

Nowy film Noaha Baumbacha ogląda się jak zaginioną perełkę francuskiej nowej fali. Czarno-białe zdjęcia, charakterystyczna muzyka, podział na rozdziały i luźna, spontaniczna konstrukcja przywodzą na myśl pamiętne dokonania najważniejszych reżyserów z Francji lat 60. Ciepła ironia, z jaką Baumbach opowiada o tytułowej bohaterce, najbardziej kojarzy się z dokonaniami Erica Rohmera. Ale (…) Baumbacha zdają się nie interesować romantyczne przygody tytułowej Frances. To odświeżające, gdy ktoś udowadnia nam, że nie każdy film musi opowiadać o miłości. Ten jest o przyjaźni i dojrzewaniu.

Jakub Popielecki, Filmweb

Informacje o reżyserze

Noah Baumbach

Urodził się w 1969 roku w Nowym Jorku w rodzinie pisarzy. Choć debiutował „gadanym” filmem o świeżo upieczonych absolwentach – Kicking and Screaming, wyspecjalizował się w komediodramatach z życia intelektualistów i artystów, takich jak wielokrotnie nagradzana, na poły autobiograficzna Walka żywiołów. Pasjonują go problemy rodzinne, o tym opowiada jego film Margot jedzie na ślub, gdzie – podobnie jak w Imprezie za imprezą – cała historia rozgrywa się podczas jednego kulminacyjnego dnia. Jako scenarzysta udanie współpracował z Wesem Andersonem, czego efektem była kultowa komedia Podwodne życie ze Stevem Zissou i ekranowa adaptacja prozy Roalda Dahla, Fantastyczny Pan Lis. W życiu prywatnym jest mężem Jennifer Jason Leigh, która jest też współautorką historii oraz producentką filmu Greenberg.


Born in 1969 in New York into a family of writers. Though his debut was Kicking and Screaming, a dialogue film about recent graduates, he later came to specialize in comedy-dramas about the lives of intellectuals and artists, such as the partially autobiographical The Squid and the Whale (2005). He is fascinated with family issues, e.g. Margot at the Wedding (2007), where, just as in Highball (1995), the entire story plays out during a single day. He has successfully worked as a screenwriter with Wes Anderson to produce the cult comedy The Life Aquatic with Steve Zissou and the screen adaptation of Roald Dahl’s book The Fantastic Mr. Fox. He is married to Jennifer Jason Leigh, who is credited with co-writing and producing Greenberg.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 Kicking and Screaming

1995 Impreza za imprezą / Highball

1997 Zazdrośnik / Mr. Jealousy

2005 Walka żywiołów / The Squid and the Whale

2007 Margot jedzie na ślub / Margot at the Wedding

2010 Greenberg

stopka

reżyseria: Noah Baumbach
obsada: Greta Gerwig, Mickey Sumner, Adam Driver
polski dystrybutor: Best Film
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pulp Fiction 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Quentin Tarantino
Błąd systemu 
Nora Fingscheidt, Niemcy 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Proxima 
Alice Winocour, USA, Niemcy 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Richard Jewell 
Clint Eastwood, USA 2019
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
TOP 10: Portret kobiety w ogniu 
TOP 10 2019
Céline Sciamma, Francja 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.