film
     
Wózkownia: Dziewczyna z szafy
Dziewczyna z szafy
reż. Bodo Kox / Polska 2012 / 90’
Seanse - kup bilet:
02 lip
Wózkownia

Obsada

Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos

Opis filmu

Pierwsza profesjonalna fabuła wielokrotnie nagradzanego filmowca niezależnego - Bodo Koxa, okrzyknięta przez krytyków najlepszym polskim debiutem ostatnich lat. Nieszablonowa komedia o przyjaźni trójki samotników: zdolnego webmastera Jacka, jego zamkniętego w sobie, niezwykle utalentowanego brata Tomka i nieufnej wobec otoczenia młodej antropolożki Magdy. Gdy wezwany na spotkanie biznesowe Jacek poprosi pewnego dnia skrytą sąsiadkę o opiekę nad bratem, nie podejrzewa nawet, że to nieoczekiwane spotkanie da początek głębokiej więzi dwojga zagubionych ludzi.

Kino Północy mnie inspiruje. Jego twórcy mówią o bardzo poważnych tematach bez patosu, z poczuciem humoru - często jest to czarny humor, który uwielbiam - z dystansem do życia. Podobnie zresztą jest w kinie czeskim. Realizując „Dziewczynę z szafy”, powtarzałem głośno, że robię kino skandynawskie. W filmie jedna z postaci mówi nawet po szwedzku. Przy pisaniu scenariusza słuchałem namiętnie islandzkiego zespołu Sigur Ros i ta muzyka mocno działała mi na wyobraźnię.

Bodo Kox, reżyser

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Krewetki w cekinach 
Cédric Le GalloMaxime Govare, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Legiony (seans dla szkoły) 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Między słowami: Nasza młodsza siostra 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Hirokazu Kore-eda, Japonia 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Listopadowe dni 
Rok przełomu. 1989
Marcel Ophüls, Niemcy 1990
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wózkownia: Boże Ciało 
Wózkownia
Jan Komasa, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.