film
     
Wózkownia: Dziewczyna z szafy
Dziewczyna z szafy
reż. Bodo Kox / Polska 2012 / 90’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 2 lipca 2013.

Obsada

Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos

Opis filmu

Pierwsza profesjonalna fabuła wielokrotnie nagradzanego filmowca niezależnego - Bodo Koxa, okrzyknięta przez krytyków najlepszym polskim debiutem ostatnich lat. Nieszablonowa komedia o przyjaźni trójki samotników: zdolnego webmastera Jacka, jego zamkniętego w sobie, niezwykle utalentowanego brata Tomka i nieufnej wobec otoczenia młodej antropolożki Magdy. Gdy wezwany na spotkanie biznesowe Jacek poprosi pewnego dnia skrytą sąsiadkę o opiekę nad bratem, nie podejrzewa nawet, że to nieoczekiwane spotkanie da początek głębokiej więzi dwojga zagubionych ludzi.

Kino Północy mnie inspiruje. Jego twórcy mówią o bardzo poważnych tematach bez patosu, z poczuciem humoru - często jest to czarny humor, który uwielbiam - z dystansem do życia. Podobnie zresztą jest w kinie czeskim. Realizując „Dziewczynę z szafy”, powtarzałem głośno, że robię kino skandynawskie. W filmie jedna z postaci mówi nawet po szwedzku. Przy pisaniu scenariusza słuchałem namiętnie islandzkiego zespołu Sigur Ros i ta muzyka mocno działała mi na wyobraźnię.

Bodo Kox, reżyser

Informacje o reżyserze

Bodo Kox

Urodził się w 1977 roku we Wrocławiu. Reżyser, scenarzysta, aktor amator. Jego filmowe korzenie tkwią w polskim kinie offowym, którego stał się ikoną. Obecnie studiuje reżyserię w Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończył kurs fabularny w Szkole Filmowej Andrzeja Wajdy. Absolwent dziennikarstwa na Uniwersytecie Wrocławskim.


He was born in Wrocław in 1977. A director, screenwriter and amateur actor. He is an icon of Polish fringe cinema, from which he draws much of his directorial style. He is currently studying film direction at the Polish National Film, Television and Theatre School in Łódź, is a graduate in feature course from the Andrzej Wajda Film School, and holds a degree in journalism from the University of Wrocław.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2005 Marco P. i złodzieje rowerów

2005 Sobowtór

2007 Nie panikuj

2011 Księżycowa rzeka / Moon River (short)

2011 Rura (short)

stopka

reżyseria: Bodo Kox
obsada: Piotr Głowacki, Wojciech Mecwaldowski, Magdalena Różańska, Eryk Lubos
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.