film
Wózkownia: Drugie oblicze
The Place Beyond The Pines
reż. Derek Cianfrance / USA 2012 / 140’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 4 czerwca 2013.

Obsada

Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper

Opis filmu

Reżyser kameralnego „Blue Valentine” powraca z epickim dramatem kryminalnym z gwiazdorską obsadą i niezwykłą muzyką Mike’a Pattona. Bohater filmu, tajemniczy motocyklista Luke, zostawia za sobą przeszłość igrającego ze śmiercią cyrkowego showmana i wraca do Schenectady w stanie Nowy Jork. Dowiaduje się, że jego była dziewczyna urodziła mu w tajemnicy syna. Chcąc zapewnić swojej nowej rodzinie utrzymanie, Luke korzysta ze swoich niezwykłych umiejętności jazdy na motocyklu, okradając banki. Sytuacja komplikuje się, kiedy mężczyzna spotyka na swojej drodze ambitnego funkcjonariusza policji. Dla obu będzie to zarówno koniec pewnego etapu w ich życiu, jak i początek nowego.

Drugie oblicze” jest popisem mistrzowskiego operowania obrazem. (…) Derek Cianfrance udowodnił też, zresztą nie po raz pierwszy, że ma rękę do prowadzenia aktorów. Gosling, Mendes, Cooper i Mendelsohn tworzą krwiste kreacje aktorskie, wspinając się na wyżyny swoich możliwości. Ich fani na pewno nie wyjdą z kina zawiedzeni. A sam film chwyta za serce, przytłacza, porusza i nie daje łatwo o sobie zapomnieć.

Marcin Pietrzyk, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Derek Cianfrance

Reżyser, scenarzysta, operator. Blue Valentine to jego drugi film fabularny. Pierwszy – doskonale przyjęty Brother Tied – miał swoją premierę na festiwalu filmowym w Sundance. Cianfrance ukończył University of Colorado, gdzie studiował między innymi pod okiem awangardowych filmowców, takich jak Phil Solomon czy Stan Brakhage. Reżyseruje reklamy, jest autorem wielu telewizyjnych i kinowych dokumentów; bohaterami wielu z nich byli muzycy, na przykład Cassandra Wilson, Annie Lennox, Run DMC czy Mos Def.


Derek Cianfrance is a director, screenwriter and cinematographer. He graduated in film studies from the University of Colorado, where he studied under the avant-garde filmmakers Phil Solomon and Stan Brakhage. His first feature film, the well-received Brother Tied, premiered at Sundance. Cianfrance does work on commercials and has made a number of documentaries for the big screen and for television. His work often centers on musicians and has featured such artists as Cassandra Wilson, Annie Lennox, Run DMC and Mos Def.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1998 Brother Tied

2004 Meet the Lucky Ones (kr. m. / short)

2006 Black and White: A Portrait of Sean Combs (dok., kr. m. / doc., short)

2010 Blue Valentine

2011 Cagefighter (doc.)

stopka

reżyseria: Derek Cianfrance
obsada: Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper
barwa: kolor
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Marona - psia opowieść (napisy) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.