film
Wózkownia: Drugie oblicze
The Place Beyond The Pines
reż. Derek Cianfrance / USA 2012 / 140’
Seanse - kup bilet:
04 cze
Wózkownia

Obsada

Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper

Opis filmu

Reżyser kameralnego „Blue Valentine” powraca z epickim dramatem kryminalnym z gwiazdorską obsadą i niezwykłą muzyką Mike’a Pattona. Bohater filmu, tajemniczy motocyklista Luke, zostawia za sobą przeszłość igrającego ze śmiercią cyrkowego showmana i wraca do Schenectady w stanie Nowy Jork. Dowiaduje się, że jego była dziewczyna urodziła mu w tajemnicy syna. Chcąc zapewnić swojej nowej rodzinie utrzymanie, Luke korzysta ze swoich niezwykłych umiejętności jazdy na motocyklu, okradając banki. Sytuacja komplikuje się, kiedy mężczyzna spotyka na swojej drodze ambitnego funkcjonariusza policji. Dla obu będzie to zarówno koniec pewnego etapu w ich życiu, jak i początek nowego.

Drugie oblicze” jest popisem mistrzowskiego operowania obrazem. (…) Derek Cianfrance udowodnił też, zresztą nie po raz pierwszy, że ma rękę do prowadzenia aktorów. Gosling, Mendes, Cooper i Mendelsohn tworzą krwiste kreacje aktorskie, wspinając się na wyżyny swoich możliwości. Ich fani na pewno nie wyjdą z kina zawiedzeni. A sam film chwyta za serce, przytłacza, porusza i nie daje łatwo o sobie zapomnieć.

Marcin Pietrzyk, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Derek Cianfrance

Reżyser, scenarzysta, operator. Blue Valentine to jego drugi film fabularny. Pierwszy – doskonale przyjęty Brother Tied – miał swoją premierę na festiwalu filmowym w Sundance. Cianfrance ukończył University of Colorado, gdzie studiował między innymi pod okiem awangardowych filmowców, takich jak Phil Solomon czy Stan Brakhage. Reżyseruje reklamy, jest autorem wielu telewizyjnych i kinowych dokumentów; bohaterami wielu z nich byli muzycy, na przykład Cassandra Wilson, Annie Lennox, Run DMC czy Mos Def.


Derek Cianfrance is a director, screenwriter and cinematographer. He graduated in film studies from the University of Colorado, where he studied under the avant-garde filmmakers Phil Solomon and Stan Brakhage. His first feature film, the well-received Brother Tied, premiered at Sundance. Cianfrance does work on commercials and has made a number of documentaries for the big screen and for television. His work often centers on musicians and has featured such artists as Cassandra Wilson, Annie Lennox, Run DMC and Mos Def.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1998 Brother Tied

2004 Meet the Lucky Ones (kr. m. / short)

2006 Black and White: A Portrait of Sean Combs (dok., kr. m. / doc., short)

2010 Blue Valentine

2011 Cagefighter (doc.)

stopka

reżyseria: Derek Cianfrance
obsada: Ryan Gosling, Eva Mendes, Bradley Cooper
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.