film
     
Wiedźma wojny
War Witch / Rebelle
reż. Kim Nguyen / Kanada 2012 / 90’
Oscary 2013
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 12 lutego 2013.

Obsada

Rachel Mwanza, Alain Lino Mic Bastien, Serge Kanyinda, Ralph Prosper, Mizinga Mwinga, Jean Kabuya

Nagrody

MFF Berlin 2012 - Specjalne Wyróżnienie Jury Ekumenicznego, Srebrny Niedźwiedź dla najlepszej aktorki

Opis filmu

14-letnia Kamona opowiada swojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku, jak nagle zmieniła się z niewinnej dziewczynki w żołnierza. Pewnego dnia na jej spokojną wioskę napadła grupa partyzantów. Osierocona trafiła do armii rebeliantów, gdzie matkę i ojca zastąpił karabin. Indoktrynowana i narkotyzowana nauczyła się walczyć w imię idei, której nie rozumiała. Nawiedzały ją duchy zmarłych rodziców, a gdy podczas walki ostrzegły ją o czyhającym wrogu, uznano to za magiczny znak i okrzyknięto wiedźmą wojny.

"Historia Komony, opowiadana jak reportaż, zamienia się w baśń magiczną. Dziewczynka ma widzenia. Staje się "wojenną czarownicą" na usługach wodza, Wielkiego Tygrysa, ma dar dostrzegania wroga na odległość. Te zdolności będą prowadzić ją dalej, tak jakby była przez kogoś prowadzona. Zaczynają jej towarzyszyć zabici rodzice, cali biali, jak umazani wapnem. Czegoś od niej chcą. W dziewczynie zakochuje się żołnierz albinos o przezwisku Magik (dalekie skojarzenie z La Stradą Felliniego?). Komona nie chce zostać jego żoną, dopóki nie znajdzie on białego koguta - znaczący jest motyw bieli w tej bajce. Wojna, partyzantka, zabijanie - nikną z pola widzenia.(…) Kim Nguyen przypomniał, że kino to symbol, nie tylko odwzorowanie tego, co widać."

Tadeusz Sobolewski, "Gazeta Wyborcza"

Informacje o reżyserze

Kim Nguyen

Urodził się w 1974 roku w Montrealu. Za swój pierwszy pełnometrażowy film pt. Le marais otrzymał sześć nominacji do kanadyjskiej nagrody Prix Jutra. Kolejne filmy reżysera również były dostrzegane na zagranicznych festiwalach. Wiedźma wojny, jego czwarty pełny metraż, została uznana za najlepszy film 11. edycji nowojorskiego festiwalu w Tribece.


Director Kim Nguyen was born in Montreal, Quebec in 1974. His debut feature The Marsh received six nominations at the Jutra Awards, which recognize the best in Quebec filmmaking. His subsequent films have been widely acclaimed at a succession of international festivals. War Witch, his fourth feature film, won the Founders Award for best narrative feature at the 11th Tribeca festival in New York.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Soleil glacé (short)

2002 Le marais / The Marsh

2004 Le gant / The Glove (short)

2010 Miasto cieni / La cité / The City of Shadows

2012 Wiedźma wojny / Rebelle / War Witch

stopka

reżyseria: Kim Nguyen
obsada: Rachel Mwanza, Alain Lino Mic Bastien, Serge Kanyinda, Ralph Prosper, Mizinga Mwinga, Jean Kabuya
polski dystrybutor: Against Gravity
nagrody: MFF Berlin 2012 - Specjalne Wyróżnienie Jury Ekumenicznego, Srebrny Niedźwiedź dla najlepszej aktorki
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Marco Bellocchio, 1965
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Joker (seans dla szkoły) 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Klub "Wysokich Obcasów": Portret kobiety w ogniu 
Klub "Wysokich Obcasów"
Céline Sciamma, Francja 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Rok przełomu. 1989: Spodziewane straty 
Rok przełomu. 1989
Ulrich Seidl, Austria 1992
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.