film
 
Żywot Briana
Life of Brian
reż. Terry Jones / Wielka Brytania 1979 / 94’
Najbliższe seanse - kup bilet:
05 kwi

Obsada

Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle

Opis filmu

Dopadł cię nagły atak weltschmerzu? Doskwiera ci niekorzystny biomet? Twoje życie to niekończący się Wielki Piątek? Dzięki Bogu, jest Monty Python. Choć w styczniu Terry Jones zdezerterował z kuli ziemskiej, reprezentowane przez niego i jego kolegów anarchistyczno - ekstrawaganckie poczucie humoru pozostaje nieśmiertelne. Zrealizowany w 1979 roku Żywot Briana to nie tylko najzabawniejsze - według wielu - dokonanie kultowej grupy komików. Opowieść o omyłkowo wziętym za Mesjasza Brianie to także najlepszy przykład Pythonowskiej filozofii, zgodnie z którą, nawet wisząc na krzyżu, warto patrzeć na jasną stronę życia.

Informacje o reżyserze

Terry Jones

Właściwie: Terence Graham Parry Jones. Urodził się w 1942 roku w Colwyn Bay w Walii. Ukończył filologię angielską na Oksfordzie. Brał czynny udział w studenckich grupach teatralnych, gdzie poznał członków późniejszej grupy Monty Python. Pracę w telewizji zaczął od programu The Frost Report. W 1969 roku razem z kolegami poznanymi na studiach założył Latający Cyrk Monty Pythona. W trakcie pracy z Pythonami zainteresował się reżyserią i montażem. Był reżyserem lub współreżyserem wszystkich filmów grupy. Współtwórca serialu komediowego Klawe opowieści / Nie ma mitu bez kitu. Był prezenterem cykli historycznych dokumentów Wyprawy krzyżowe, Wynalazki stare jak świat, Mieszkańcy średniowiecza oraz Gladiatorzy – brutalna prawda.

 


Terence Graham Parry Jones was born in Colwyn Bay, Wales in 1942. He graduated in English from Oxford University, where he was actively involved in student drama groups, through which he met fellow future Python, Michael Palin. His first writing work in television was for the programme The Frost Report. When John Cleese asked Palin to collaborate on a planned show, Palin in turn asked Jones and the loose connections between the future Pythons were completed with the additions of Eric Idle, Graham Chapman and Terry Gilliam to the troupe. The group produced the seminal Monty Python’s Flying Circus series. Jones became increasingly interested in directing and editing, and has direction credits on all the group's feature films. He also created the comedy series Ripping Yarns. He has worked on historical documentaries such as The Crusades, Ancient Inventions, Medieval Lives and Gladiators: the Brutal Truth.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1975 Monty Python i Święty Graal / Monty Python and the Holy Grail (co-dir.)

1979 Żywot Briana / Monty Python’s Life of Brian

1983 Sens życia według Monty Pythona / Monty Python’s The Meaning of Life (co-dir.)

1996 O czym szumią wierzby / The Wind in the Willows

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Biały, biały dzień 
Hlynur Pálmason, Islandia, Dania 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Matthias i Maxime 
Xavier Dolan, Kanada 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.