film
Mistrzowie Kina: Zestaw filmów krótkometrażowych
reż. David Lynch / / 108’
Seanse - kup bilet:
02 kwi

Opis filmu

Zestaw krótkometrażowych filmów Davida Lyncha - od wczesnych prób po współczesne eksperymenty, od króciutkich impresji po bardziej rozbudowane koncepty. Wszystko razem stanowi jednocześnie gratkę dla fanów reżysera i swoisty wstęp do twórczości Lyncha dla tych, którzy dotychczas nie mieli okazji zapoznać się z jego niepowtarzalnym stylem. Wśród umieszczonych w zestawie tytułów znalazły się między innymi kultowe "Alfabet" i "Babcia".

W zestawie:

Alfabet - 4'
Amputowany - 11'
Babcia - 34'
Debiland - 34'
Jadalnia - 3'
Łódź - 8'
Lumiere - 1'
Obmacywacz - 1'
Przyciemniony pokój - 8'
Sześciu mężczyzn, którym robi się niedobrze - 4'

Informacje o reżyserze

David Lynch

Urodził się w 1946 roku w Missoula w stanie Montana. Studiował malarstwo w Filadelfii, po czym przeniósł się do Los Angeles. Swój pełnometrażowy debiut, Głowę do wycierania, zrealizował z pomocą Centrum Wyższej Szkoły Filmowej American Film Institute. Lynch należy do najbardziej oryginalnych i wpływowych twórców światowego kina, a jego rozpoznawalna mieszanka surrealizmu, tropów gatunkowych i eksperymentalnej narracji znalazła uznanie w szerokich kręgach odbiorczych. Strona wizualna i audialna filmów Lyncha jest zawsze integralną częścią ich skomplikowanej struktury. Poza działalnością reżyserską Lynch uprawia malarstwo, fotografię, medytację i eksperymentuje z nowymi mediami. Trzykrotnie nominowany do Oscara. Za Dzikość serca (1990) otrzymał Złotą Palmę na festiwalu w Cannes.


Lynch was born in Missoula, Montana in 1946. He studied painting in Philadelphia, before moving to Los Angeles to make films. He began production on his feature-length debut, Eraserhead, while still a student at the American Film Institute’s Centre for Advanced Film and Television Studies, which initially provided funding for the project. Lynch has long been one of the most original and influential cinema visionaries. His signature mix of surrealism, genre tropes and experimental narration has won him a widely varied audience. Lynch’s films rely heavily on striking visual and soundtrack elements, which always function as integral parts of the complex structure of his works. When Lynch takes time away from directing, he dabbles in painting, photography and meditation, in addition to experimenting with new media. A three-time Oscar nominee, Lynch was awarded the Palme d’Or at the Cannes Film Festival for Wild at Heart (1990).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1968 Alphabet (short)

1976 Głowa do wycierania / Eraserhead

1986 Blue Velvet

1990 Dzikość serca / Wild at Heart

1997 Zagubiona autostrada / Lost Highway

2001 Mulholland Drive / Mulholland Dr.

stopka

1917 
Sam Mendes, USA 2020
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Klub "Wysokich Obcasów": Nędznicy 
Klub "Wysokich Obcasów"
Ladj Ly, Francja 2019
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Małe kobietki 
Greta Gerwig, USA 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: 1917 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Sam Mendes, USA 2020
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Sybilla 
Justine Triet, Francja, Belgia 2019
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Zew krwi 
Chris Sanders, USA 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.