film
 
Dwóch papieży
The Two Popes
reż. Fernando Meirelles / Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019 / 125’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 27 lutego 2020.
Filmy w repertuarze

Obsada

Jonathan Pryce, Anthony Hopkins

Opis filmu

Co dzieje się za zamkniętymi drzwiami Watykanu? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Fernando Meirelles (Miasto Boga, Wierny ogrodnik), który opowiada o relacji papieży Benedykta XVI (znakomity Anthony Hopkins) i Franciszka I (równie dobry Jonathan Pryce). Ich rozmowy dotyczą zarówno spraw dogmatycznych, jak i wyższości Beatlesów nad Abbą, piłki nożnej czy ulubionych potraw. Meirelles ukazuje papieży jako ludzi obdarzonych wybornym poczuciem humoru, ale jednocześnie głęboko przejętych losami wiernych.

Informacje o reżyserze

Fernando Meirelles

Fernando Meirelles urodził się w 1955 roku w Sao Paulo. Swoje pierwsze eksperymentalne filmy wideo wyprodukował na potrzeby własnej firmy (Olhar Electronico), jeszcze podczas studiów architektonicznych. Współpracował z Kátią Lund, asystentką reżysera filmu Dworzec nadziei. To właśnie sukces tego poruszającego dramatu skłonił go do stworzenia własnego projektu filmowego, który, używając odzwierciedla rzeczywistość przy użyciu wyrafinowanych środków wizualnych.

Wybrana filmografia:

1998 O Menino Maluquinho II: A Aventura / The Nutty Boy 2 (współreż. / co-dir.)

1998 E no Meio Passa um Trem (kr.m. / short.)

2001 Służące / Domésticas / Maids

2000 Palace II / Golden Gate (kr.m. / short.)

2002 Miasto Boga / Cidade de Deus / City of God

2005 Wierny ogrodnik / The Constant Gardener

2008 Miasto ślepców / Blindness


Fernando Meirelles was born in 1955 in Sao Paulo. He began to make experimental video films for his own company, Olhar Electronico, while studying architecture. Working with director Kátia Lund (who worked on the film Central Station (Central do Brasil), and fired by the success of this highly acclaimed, intense drama, he initiated a feature project combining his true desire for authenticity with a refined sense for visual experiment.

Selected filmography:

1998 O Menino Maluquinho II: A Aventura / The Nutty Boy 2 (współreż. / co-dir.)

1998 E no Meio Passa um Trem (kr.m. / short.)

2001 Służące / Domésticas / Maids

2000 Palace II / Golden Gate (kr.m. / short.)

2002 Miasto Boga / Cidade de Deus / City of God

2005 Wierny ogrodnik / The Constant Gardener

2008 Miasto ślepców / Blindness

stopka

Drodzy Widzowie!

W trosce o Wasze zdrowie i bezpieczeństwo przedłużamy zamknięcie Kina Nowe Horyzonty do odwołania. Wszystkie pokazy i wydarzenia specjalne zaplanowane na ten czas zostaną w miarę możliwości przeniesione na przyszłość, o wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco. Więcej szczegółów (w tym związanych ze zwrotami biletów) można znaleźć tutaj. Przepraszamy za wszelkie niedogodności!

rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.