film
Nowe Horyzonty dla Seniora: Historia małżeńska
Marriage Story
reż. Noah Baumbach / USA 2019 / 136’
Seanse - kup bilet:
31 gru

Obsada

Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda

Opis filmu

Nicole (Scarlett Johansson) i Charlie (Adam Driver) to kochająca się para artystów. Wspólnie pracują, wspólnie mieszkają, wspólnie wychowują synka. Wiedzą o sobie wszystko. Kto gdzie zostawia nitkę dentystyczną, kogo jakie prezenty cieszą najbardziej, co kto lubi czytać, a czego nie znosi, kogo rozprasza telewizja. Po kilku latach miłości rozpoznają najdrobniejsze gesty i grymasy, doskonale wiedzą, czego się spodziewać. W swoim "byciu razem" zrośli się niemal w jeden organizm, mimo że każde z nich ma swoje ambicje i marzenia, głęboko skrywane przed tym drugim. Nadchodzi w końcu moment, w którym to one dochodzą do głosu. Wystarczy jedna atrakcyjna propozycja, by choć na jakiś czas uwolnić się od rutyny, poczuć wolność. Czy to oznacza koniec dla pary idealnej? Baumbach (Wojna żywiołówFrances Ha) czule, z wrażliwością opowiada o wieloletnim związku, który zaczyna się rozpadać. Jak poradzić sobie z rosnącym dystansem, by nie cierpieć? Reżyser nie odnajduje odpowiedzi, ale w swoich poszukiwaniach zbliża się do doświadczeń wielu widzów. Brian Tallerico z portalu RogerEbert.com nazwał jego nowy film mistrzowskim, a kreacje Johansson i Drivera oszałamiającymi.

Informacje o reżyserze

Noah Baumbach

Urodził się w 1969 roku w Nowym Jorku w rodzinie pisarzy. Choć debiutował „gadanym” filmem o świeżo upieczonych absolwentach – Kicking and Screaming, wyspecjalizował się w komediodramatach z życia intelektualistów i artystów, takich jak wielokrotnie nagradzana, na poły autobiograficzna Walka żywiołów. Pasjonują go problemy rodzinne, o tym opowiada jego film Margot jedzie na ślub, gdzie – podobnie jak w Imprezie za imprezą – cała historia rozgrywa się podczas jednego kulminacyjnego dnia. Jako scenarzysta udanie współpracował z Wesem Andersonem, czego efektem była kultowa komedia Podwodne życie ze Stevem Zissou i ekranowa adaptacja prozy Roalda Dahla, Fantastyczny Pan Lis. W życiu prywatnym jest mężem Jennifer Jason Leigh, która jest też współautorką historii oraz producentką filmu Greenberg.


Born in 1969 in New York into a family of writers. Though his debut was Kicking and Screaming, a dialogue film about recent graduates, he later came to specialize in comedy-dramas about the lives of intellectuals and artists, such as the partially autobiographical The Squid and the Whale (2005). He is fascinated with family issues, e.g. Margot at the Wedding (2007), where, just as in Highball (1995), the entire story plays out during a single day. He has successfully worked as a screenwriter with Wes Anderson to produce the cult comedy The Life Aquatic with Steve Zissou and the screen adaptation of Roald Dahl’s book The Fantastic Mr. Fox. He is married to Jennifer Jason Leigh, who is credited with co-writing and producing Greenberg.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1995 Kicking and Screaming

1995 Impreza za imprezą / Highball

1997 Zazdrośnik / Mr. Jealousy

2005 Walka żywiołów / The Squid and the Whale

2007 Margot jedzie na ślub / Margot at the Wedding

2010 Greenberg

stopka

reżyseria: Noah Baumbach
obsada: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta, Alan Alda
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
"Dzikie Historie" - Wielka Draka dla Dzieciaka 
Pokazy specjalne
Damián Szifrón, Argentyna, Hiszpania 2014
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.