film
Wózkownia: Niewidoczne życie sióstr Gusmão
A Vida Invisível de Eurídice Gusmão
reż. Karim Aïnouz / Brazylia 2019 / 145’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 14 listopada 2019.

Obsada

Fernanda Montenegro, Carol Duarte, Júlia Stockler, Gregório Duvivier, Bárbara Santos

Opis filmu

Brazylijski kandydat do Oscara. Poruszająca opowieść o sile siostrzeństwa i hartowaniu się kobiecego charakteru w świecie zdominowanym przez mężczyzn. Lata 50., Brazylia. Siostry Gusmão - na przekór patriarchalnym stereotypom - chcą żyć po swojemu: Eurídice pragnie zostać pianistką, Guida marzy o szalonej, wielkiej miłości. Gdy na skutek dramatycznych wydarzeń zostają rozdzielone, ich relacja zostaje wystawiona na próbę.

Informacje o reżyserze

Karim Aïnouz

Karim Aïnouz urodził się w Fortalezie w Brazylii w 1966 roku. Studiował architekturę na Uniwersytecie w Brasilii i filmoznawstwo na Uniwersytecie w Nowym Jorku. Jego nowatorskie filmy krótkometrażowe O Preso i Paixão Nacional oraz dokument Seams były pokazywane na ponad pięćdziesięciu festiwalach w Brazylii i za granicą oraz w Museum of Modern Art w Nowym Jorku. Jego pierwszy obraz fabularny Madame Satã (2002) po premierze na festiwalu w Cannes w 2002 roku zdobył uznanie krytyków na całym świecie.

Filmografia:

1992 O Preso

1993 Seams (kr.m. / short)

1996 Hic Habitat Felicitas

1996 Paixao Nacional / Irreversible Metabolic Shock (kr.m. / short)

1998 Les Ballons des Bairros

2000 Rifa - me

2002 Madame Satã

2006 O Céu de Suely / Suely in the Sky


Karim Aïnouz was born in Fortaleza, Brazil, in 1966. He studied architecture at the University of Brasilia and Cinema Studies at the New York University. His innovative short features O Preso and Paixão Nacional and his documentary film Seams were shown in over fifty festivals in Brazil and abroad, and at New York City's Museum of Modern Art. His first feature film Madame Satã (2002) received world wide critical acclaim, after its premiere at the 2002 Cannes Film Festival.

Filmography:

1992 O Preso

1993 Seams (kr.m. / short)

1996 Hic Habitat Felicitas

1996 Paixao Nacional / Irreversible Metabolic Shock (kr.m. / short)

1998 Les Ballons des Bairros

2000 Rifa - me

2002 Madame Satã

2006 O Céu de Suely / Suely in the Sky

stopka

Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.