film
 
Photographer's Choice: Amator
reż. Krzysztof Kieślowski / Polska 1979 / 117’
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatne. Wejściówki do odbioru w kasie kina od 18 listopada. Po seansie zapraszamy na spotkanie z Michałem Łuczakiem.
Seanse - kup bilet:
22 lis

Obsada

Jerzy Stuhr, Małgorzata Ząbkowska, Ewa Pokas, Stefan Czyżewski

Opis filmu

O filmie:

Amator Krzysztofa Kieślowskiego to fabularny obyczajowo-psychologiczny obraz polskiego społeczeństwa czasów komunizmu. Filip Mosz, główny bohater i filmowiec-amator, dokumentuje otaczające go realia: miejsce swojej pracy, rodzinę i miasto, w którym żyje ośmiomilimetrową kamerą. Z biegiem czasu odkrywa w sobie nową pasję, która prowadzi do moralnego dylematu.

Film i fotografia to media związane ze sobą już od momentu powstania tego pierwszego. Chociaż działania TIFF Center koncentrują się głównie na fotografii, to chcą oni poszerzać horyzonty osób nią zainteresowanych.

W tym celu stworzony został cykl Photographer's Choice, którego formuła została sprawdzona w czasie trzeciej edycji TIFF Festival w 2013 r. Idea wydarzenia polega na zaproszeniu światowej sławy fotografek i fotografów do wybrania filmów, które są dla nich inspirujące i ważne. Następnie z jednym z artystów przeprowadzona zostaje rozmowa online na temat wybranego filmu, która będzie rejestrowana. Efekt końcowy pokazywany jest w Kinie Nowe Horyzonty i polega na projekcji wytypowanego przez fotografa filmu oraz przeprowadzonego z nim wywiadu.

W ramach drugiego spotkania Photographer's Choice o wybór filmu poproszono Michała Łuczaka, uznanego polskiego dokumentalistę. Urodzony w Katowicach fotograf od lat dokumentuje Śląsk i zmiany jakie zaszły w tym rejonie Polski po upadku komunizmu. Rozpoznawalny m. in. z cykli Nikisz i Brutal (wydanej również w formie książki fotograficznej historii ostatnich chwil unikalnego, brutalistycznego dworca kolejowego w Katowicach).
Michał Łuczak poproszony o wskazanie najbardziej inspirującego dla niego filmu zdecydował się na Amatora Krzysztofa Kieślowskiego. O tym, dlaczego dokonał takiego wyboru i dlaczego ten film jest dla niego ważny, gość listopadowego spotkania opowie na sesji Q&A po filmie.

Photographer's Choice jest kolejną odsłoną serii wydarzeń wokół fotografii organizowanych przez TIFF Center. Drugie jesienne spotkanie odbędzie się w weekend 22-23 listopada 2019. Rozpocznie je spotkanie z cyklu Font&Fotografia, zaraz po którym odbędzie się seans Amatora Krzysztofa Kieślowskiego. Następnego dnia wszyscy chętni zaproszeni są na otwarty przegląd portfolio

Więcej informacji: www.tiffcenter.com

Informacje o reżyserze

Krzysztof Kieślowski

Żył w latach 1941-1996. Studiował na Wydziale Reżyserii PWSTiF w Łodzi. Początkowo specjalizował się w dokumentach, ale z czasem coraz chętniej zwracał się w stronę fikcji. Część jego wczesnych dokonań na tym polu - Spokój czy Amator - wpisała się w nurt Kina Moralnego Niepokoju. W późnym okresie swojej kariery Kieślowski pracował głównie nad szeroko zakrojonymi projektami: cyklem telewizyjnym Dekalog i trylogią Trzy kolory.

Wybrana filmografia

1977 Z punktu widzenia nocnego portiera / From a Night Porter's Point of View (dok., kr.m.)

1979 Amator / Camera Buff

1987 Krótki film o zabijaniu / A Short Film About Killing

1993 Trzy kolory: Niebieski / Trois couleurs: Bleu / Three Colors: Blue

1994 Trzy kolory: Czerwony / Trois couleurs: Rouge / Three Colors: Red

stopka

reżyseria: Krzysztof Kieślowski
obsada: Jerzy Stuhr, Małgorzata Ząbkowska, Ewa Pokas, Stefan Czyżewski
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Wieża. jasny dzień 
Kino na bis
Jagoda Szelc, Polska 2017
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Van Gogh. U bram wieczności 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.