film
Najlepsze z Najgorszych: Mordercza Opona
Rubber
reż. Quentin Dupieux / Francja, Angola 2010 / 82’
Seanse - kup bilet:
11 gru

Obsada

Stephen Spinella, Jack Plotnick, Wings Hauser, Roxane Mesquida

Opis filmu

Autor i reżyser, filmowiec i muzyk, Quentin Dupieux (Mr Oizo) ujawnia swoją najdziwniejszą w branży filmowej wyobraźnię w prawdopodobnie jedynym na świecie filmie, którego głównym bohaterem jest zabójcza opona samochodowa posiadająca zdolności parapsychologiczne i instynkt mordercy. Opona podąża tropem tajemniczej kobiety, likwidując każdego, kto stanie na jej drodze. Już po pierwszym pokazie w Cannes film zdobył status kultowego hitu.

Informacje o reżyserze

Quentin Dupieux

Urodził się w 1974 roku w Paryżu. W wieku 12 lat dostał pierwszą kamerę i odtąd filmował wszystko, co widział wokół siebie. Niedługo potem nieodłącznym komponentem obrazów stała się jego własna muzyka. Po 1999 roku wyreżyserował sześć reklamówek i średniometrażowy oraz absurdalny Nonfilm (2001), który do tej pory jest hitem sceny undergroundowej. W 2006 roku debiutował filmem pt. Steak z czołowymi francuskimi komikami Erickiem i Ramzym w rolach głównych. W 2008 roku nagrał album muzyczny, nakręcił etiudę, pracował nad scenariuszem filmu długometrażowego (Réalité) i zrealizował fałszywy dokument o sobie samym. Rok później napisał historię morderczej opony pt. Rubber i nakręcił ją w ciągu dwóch tygodni w Los Angeles. Film był sensacją na festiwalu w Cannes w 2010 roku. Wrong to jego trzeci pełny metraż.


Born in 1974 in Paris, France. At the age of 12, he finds a camera and starts filming everything he sees. It soon becomes necessary for him to create music to go with his images. In 1999 he directs six advertising films. He then decides to auto-produce and make the absurd medium length feature Nonfilm (2001). The film is an underground cult hit. In 2006, he shoots Steak, his first feature film, with top French comic duo Eric & Ramzy. In 2008, he records a new album, shoots a short film, works on a script for a new feature film (Réalité) and shoots a fake documentary about himself. A year later, eager to shoot again, he writes the killer-tire-movie Rubber in a flash and shoots the film in Los Angeles in two weeks. The film was 2010 sensation in Cannes. Wrong is his third feature.

Filmografia/ Filmography

2002 Nonfilm

2007 Steak

2010 Opona / Rubber

2012 Wrong Cops: Chapter 1 (short)

2012 Wrong

stopka

reżyseria: Quentin Dupieux
obsada: Stephen Spinella, Jack Plotnick, Wings Hauser, Roxane Mesquida
barwa: kolor
Akademia Kina Światowego (2019/2020): Pięści w kieszeni 
Akademia Kina Światowego (2019/2020)
Marco Bellocchio, 1965
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarny Mercedes 
Janusz Majewski, Polska 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Kino na bis: Zama 
Kino na bis
Lucrecia Martel, Argentyna, Brazylia, Hiszpania, Dominikana, Francja, Holandia, Meksyk, Szwajcaria, USA, Portugalia, Liban 2017
Klub "Wysokich Obcasów": Portret kobiety w ogniu 
Klub "Wysokich Obcasów"
Céline Sciamma, Francja 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Rok przełomu. 1989: Spodziewane straty 
Rok przełomu. 1989
Ulrich Seidl, Austria 1992
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
Joker (seans dla szkoły) 
Todd Phillips, USA 2019
Legiony 
Dariusz Gajewski, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.