film
Deerskin
Le daim
reż. Quentin Dupieux / Francja 2019 / 77’
Najbliższe seanse - kup bilet:
22 sty
24 sty
25 sty
 
26 sty 21:15
27 sty 19:45
28 sty 20:45
30 sty 21:00

Obsada

Adèle Haenel, Albert Delpy, Coralie Russier, Jean Dujardin, Laurent Nicolas, Pierre Gommé

Opis filmu

Jeden z największych przebojów sekcji Piętnastka Reżyserów na ostatnim MFF w Cannes. Bohaterką czarnej komedii Quentina Dupieux jest… kurtka z frędzlami. To ona staje się fetyszem niejakiego Georges'a, przegranego gościa, który po zakupie zamszowego ciucha zaczyna marzyć o sławie filmowca. Wydawszy ostatnie pieniądze, mężczyzna błąka się po francuskiej prowincji, z każdym dniem zbliżając się coraz bardziej do granicy obłędu. Zaczepia ludzi, gada z frędzlami, chwyta za kamerę, snuje się po wzgórzach. W siatkę swoich fantazji, zmyśleń i kłamstw wciąga miejscową barmankę, która nocami hobbystycznie przemontowuje stare produkcje. To film o zwyczajnym szaleństwie - przyznał reżyser. - Ale przede wszystkim też o wolności: o tym, co z nią robimy. Mieszając komedię z kinem grozy i dramatem obyczajowym, Deerskin ani na chwilę nie traci kontaktu z rzeczywistością - dziwność i absurd są tu jak zdumiewające narośla na surowej materii. To także aktorski tour de force Jeana Dujardina. Aktor znany z oscarowego Artysty jako gadający z kurtką Georges kpi z własnego gwiazdorskiego statusu.

Małgorzata Sadowska

Informacje o reżyserze

Quentin Dupieux

Urodził się w 1974 roku w Paryżu. W wieku 12 lat dostał pierwszą kamerę i odtąd filmował wszystko, co widział wokół siebie. Niedługo potem nieodłącznym komponentem obrazów stała się jego własna muzyka. Po 1999 roku wyreżyserował sześć reklamówek i średniometrażowy oraz absurdalny Nonfilm (2001), który do tej pory jest hitem sceny undergroundowej. W 2006 roku debiutował filmem pt. Steak z czołowymi francuskimi komikami Erickiem i Ramzym w rolach głównych. W 2008 roku nagrał album muzyczny, nakręcił etiudę, pracował nad scenariuszem filmu długometrażowego (Réalité) i zrealizował fałszywy dokument o sobie samym. Rok później napisał historię morderczej opony pt. Rubber i nakręcił ją w ciągu dwóch tygodni w Los Angeles. Film był sensacją na festiwalu w Cannes w 2010 roku. Wrong to jego trzeci pełny metraż.


Born in 1974 in Paris, France. At the age of 12, he finds a camera and starts filming everything he sees. It soon becomes necessary for him to create music to go with his images. In 1999 he directs six advertising films. He then decides to auto-produce and make the absurd medium length feature Nonfilm (2001). The film is an underground cult hit. In 2006, he shoots Steak, his first feature film, with top French comic duo Eric & Ramzy. In 2008, he records a new album, shoots a short film, works on a script for a new feature film (Réalité) and shoots a fake documentary about himself. A year later, eager to shoot again, he writes the killer-tire-movie Rubber in a flash and shoots the film in Los Angeles in two weeks. The film was 2010 sensation in Cannes. Wrong is his third feature.

Filmografia/ Filmography

2002 Nonfilm

2007 Steak

2010 Opona / Rubber

2012 Wrong Cops: Chapter 1 (short)

2012 Wrong

stopka

reżyseria: Quentin Dupieux
obsada: Adèle Haenel, Albert Delpy, Coralie Russier, Jean Dujardin, Laurent Nicolas, Pierre Gommé
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula" 
Moje filmy
Francis Ford Coppola, USA 1992
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Oficer i szpieg 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.