film
Boże Ciało
reż. Jan Komasa / Polska 2019 / 115’
Najbliższe seanse - kup bilet:

Obsada

Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Leszek Lichota, Łukasz Simlat

Opis filmu

Polski kandydat do Oscara i jedno z największych odkryć festiwalu w Wenecji. Nowy film Jana Komasy, autora Sali samobójców i Miasta 44, to filmowe trzęsienie ziemi, które na długo zapada w pamięć. Boże ciało inspirowane jest prawdziwą historią 20-letniego chłopaka, który przechodzi duchową przemianę w więzieniu i po warunkowym zwolnieniu trafia do niewielkiego miasteczka w Polsce. Pod nieobecność miejscowego księdza, chłopak wykorzystuje okazję i udając nowego duchownego zaczyna pełnić posługę kapłańską. Jego niekonwencjonalne metody i charyzma zaczynają poruszać ludzi pogrążonych w tragedii, która niedawno wstrząsnęła lokalną społecznością.

Informacje o reżyserze

Jan Komasa

Urodził się 1981 roku w Poznaniu. Syn aktora Wiesława Komasy. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Sala samobójców jest jego debiutem pełnometrażowym. Wcześniej mogliśmy oglądać jego nowelę Warszawa, która w 2005 roku razem ze Śląskiem Anny Kazejak-Dawid i Morzem Macieja Migasa trafiła na kinowe ekrany pod wspólnym tytułem Oda do radości. Był to efekt konkursu na najlepszy scenariusz ogłoszonego przez Akson Studio.


Was born in 1981 in Poznań. He is the son of actor, Wiesław Komasa. He graduated from the Directing Department at PWSFTviT in Łódź. Suicide Room is his full-length debut. Previously we could see his novella Warsaw, which in 2005 together with Śląsk by Anna Kazejak-Dawid and See byMaciej Migas was shown in cinemas under the joint title Ode to Joy. This was a result of Akson Studio’s competition for the best film scenario.

Filmografia/ Filmography

2003 Projekt rodzina (short)

2004 Fajnie, że jesteś (short)

2005 Warszawa (short)

2007 Spływ (doc.)

2011 Sala samobójców / Suicide Room

stopka

reżyseria: Jan Komasa
obsada: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Leszek Lichota, Łukasz Simlat
barwa: kolor
1800 gramów 
Marcin Głowacki, Polska 2019
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Doktor Sen 
Mike Flanagan, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Wieża. jasny dzień 
Kino na bis
Jagoda Szelc, Polska 2017
Nie ma nas w domu 
Ken Loach, Belgia, Francja, Wielka Brytania 2019
Niebieskie Chachary 
Cezary Grzesiuk, Polska 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Van Gogh. U bram wieczności 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Proceder 
Michał Węgrzyn, Polska 2019
Rodzina Addamsów 
Greg Tiernan, Conrad Vernon, USA, Wielka Brytania, Kanada 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.