film
Wózkownia: Van Gogh. U bram wieczności
At Eternity’s Gate
reż. Julian Schnabel / Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018 / 110’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 31 października 2019.
Wózkownia

Obsada

Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac, Mads Mikkelsen, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric

Nagrody

MFF w Wenecji 2018 – Green Drop Award, najlepszy aktor; Satelity 2019 – najlepszy aktor

Opis filmu

Julian Schnabel, twórca Basquiat – taniec ze śmiercią czy Motyl i skafander, potwierdza reputację specjalisty od wymykających się schematom filmów biograficznych. W Van Gogh. U bram wieczności reżyser dostrzega w tytułowym bohaterze kogoś więcej niż udręczonego obsesjami szaleńca. Holenderski malarz (Willem Dafoe, słusznie nagrodzony na MFF w Wenecji) prezentuje się na ekranie jako czuły melancholik, mający w dodatku pierwszorzędne poczucie humoru. Instynktowna sympatia, jaką czujemy wobec van Gogha, pozwala tym bardziej przejąć się sytuacją artysty, któremu niesprawiedliwy los nie pozwolił zaznać sławy za życia. Wyciszony, kontemplacyjny charakter filmu pogłębiają mistrzowskie zdjęcia. Zamiast olśniewać widza efektownymi pejzażami malowanymi przez bohatera, Schnabel wraz z operatorem Benoît Delhomme’em skupiają się na zbliżeniach przedstawiających samego artystę przy pracy. W kameralnej atmosferze Van Gogha... doskonale odnajdują się aktorzy. Poza wspomnianym Dafoe na ekranie bryluje Oscar Isaac jako Paul Gauguin, Mads Mikkelsen grający epizodyczną rolę zaprzyjaźnionego z van Goghiem księdza, a także Emmanuelle Seigner wcielająca się w portretowaną madame Ginoux.

Piotr Czerkawski, MFF Nowe Horyzonty

Po seansie zapraszamy na dyskusję Kim są rodzice helikoptery i ich dzieci filiżanki?. Spotkanie poprowadzi Anna Cieślik – założycielka Pracowni Rozwoju, trenerka biznesu, psycholożka, eduzmieniaczka.

Informacje o reżyserze

Julian Schnabel

Julian Schnabel urodził się na Brooklynie w Nowym Jorku. Ukończył studia filmowe na Uniwersytecie Houston i uczestniczył w niezależnym programie studiów Whitney Museum. Pierwsza indywidualna wystawa jego malarstwa odbyła się w Mary Boone Gallery w Nowym Jorku w 1979 r. Później jego obrazy były prezentowane w wielu publicznych i prywatnych kolekcjach na całym świecie. W 1996 roku zadebiutował jako reżyser filmem Basquiat - taniec ze śmiercią.

Filmografia:

1996 Basquiat - Taniec ze śmiercią / Basquiat

2000 Zanim zapadnie noc / Before Night Falls

2007 Motyl i skafander / Le scaphandre et le papillon / The Diving Bell and the Butterfly

2007 Lou Reed's Berlin


Julian Schnabel was born in Brooklyn, New York. He graduated with a B.F.A. from the University of Houston and participated in the Whitney Museum Independent Study Program. He had his first solo painting exhibition at the Mary Boone Gallery in New York in 1979. Since then, his paintings have been included in many important public and private collections around the world. His feature debut was Basquiat (96).

Filmography:

1996 Basquiat - Taniec ze śmiercią / Basquiat

2000 Zanim zapadnie noc / Before Night Falls

2007 Motyl i skafander / Le scaphandre et le papillon / The Diving Bell and the Butterfly

2007 Lou Reed's Berlin

stopka

nagrody: MFF w Wenecji 2018 – Green Drop Award, najlepszy aktor; Satelity 2019 – najlepszy aktor
polski dystrybutor: Against Gravity
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.