film
Wózkownia: Boże Ciało
reż. Jan Komasa / Polska 2019 / 115’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 17 października 2019.

Obsada

Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Leszek Lichota, Łukasz Simlat

Nagrody

MFF w Wenecji 2019 - Edipo Re Award (Università degli Studi di Padova e ResInt Rete dell'Economia Sociale Internazionale), Label Europa Cinemas

Opis filmu

Inspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia 20-letniego Daniela, który w trakcie pobytu w poprawczaku przechodzi duchową przemianę i skrycie marzy o tym, żeby zostać księdzem. Po kilku latach odsiadki chłopak zostaje warunkowo zwolniony, a następnie skierowany do pracy w zakładzie stolarskim. Zamiast tego jednak, popychany niemożliwym do spełnienia marzeniem, Daniel kieruje się do miejscowego kościoła, gdzie zaprzyjaźnia się z proboszczem. Kiedy, pod nieobecność duchownego, niespodziewanie nadarza się okazja, chłopak wykorzystuje ją i w przebraniu księdza zaczyna pełnić posługę kapłańską w miasteczku. Od początku jego metody ewangelizacji budzą kontrowersje wśród mieszkańców, szczególnie w oczach surowej kościelnej, Lidii. Z czasem jednak nauki i charyzma fałszywego księdza zaczynają poruszać ludzi pogrążonych w tragedii, która wstrząsnęła lokalną społecznością kilka miesięcy wcześniej. Tymczasem w miasteczku pojawia się dawny kolega Daniela z poprawczaka, a córka kościelnej, Marta, coraz mocniej zaczyna kwestionować duchowość młodego księdza. Wszystko to sprawia, że chłopakowi grunt zaczyna palić się pod nogami. Rozdarty pomiędzy sacrum i profanum bohater znajduje jednak w swoim życiu nowy, ważny cel. Postanawia go zrealizować, nawet jeśli jego tajemnica miałaby wyjść na jaw.

Po seansie zapraszamy na dyskusję Kobieca seksualność – inna niż męska? Jak zrozumieć siebie. Spotkanie poprowadzi Ewa Cetera – coach i terapeutka seksualności, doula, mama trójki dzieci, która pracuje indywidualnie i z parami, prowadzi warsztaty.

Informacje o reżyserze

Jan Komasa

Urodził się 1981 roku w Poznaniu. Syn aktora Wiesława Komasy. Absolwent Wydziału Reżyserii PWSFTviT w Łodzi. Sala samobójców jest jego debiutem pełnometrażowym. Wcześniej mogliśmy oglądać jego nowelę Warszawa, która w 2005 roku razem ze Śląskiem Anny Kazejak-Dawid i Morzem Macieja Migasa trafiła na kinowe ekrany pod wspólnym tytułem Oda do radości. Był to efekt konkursu na najlepszy scenariusz ogłoszonego przez Akson Studio.


Was born in 1981 in Poznań. He is the son of actor, Wiesław Komasa. He graduated from the Directing Department at PWSFTviT in Łódź. Suicide Room is his full-length debut. Previously we could see his novella Warsaw, which in 2005 together with Śląsk by Anna Kazejak-Dawid and See byMaciej Migas was shown in cinemas under the joint title Ode to Joy. This was a result of Akson Studio’s competition for the best film scenario.

Filmografia/ Filmography

2003 Projekt rodzina (short)

2004 Fajnie, że jesteś (short)

2005 Warszawa (short)

2007 Spływ (doc.)

2011 Sala samobójców / Suicide Room

stopka

reżyseria: Jan Komasa
obsada: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Leszek Lichota, Łukasz Simlat
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2019 - Edipo Re Award (Università degli Studi di Padova e ResInt Rete dell'Economia Sociale Internazionale), Label Europa Cinemas
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Deerskin 
Quentin Dupieux, Francja 2019
Gorący temat 
Jay Roach, Kanada, USA 2019
Judy 
Rupert Goold, Wielka Brytania 2019
Kraina miodu 
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov, Macedonia 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Mayday 
Sam Akina, Polska 2019
Moje filmy: Agnieszka Wolny - Hamkało - "Dracula" 
Moje filmy
Francis Ford Coppola, USA 1992
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Oficer i szpieg 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Oficer i szpieg 
Roman Polański, Francja, Włochy 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Psy 3. W imię zasad 
Władysław Pasikowski, Polska 2020
Sokół z masłem orzechowym 
Tyler Nilson, Michael Schwartz, USA 2019
Tajni i fajni 
Nick Bruno, USA 2019
Tam gdzieś musi być niebo 
Elia Suleiman, Francja, Katar, Niemcy, Kanada, Turcja, Palestyna 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Historia małżeńska 
Noah Baumbach, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.