film
Wózkownia: Między morzem a oceanem
Entre dos aguas
reż. Isaki Lacuesta / Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018 / 136’
Seanse - kup bilet:
12 wrz
Wózkownia

Obsada

Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero

Opis filmu

Zwycięzca MFF San Sebastian, "Między morzem a oceanem" to piękna i czuła hiszpańska opowieść o skomplikowanej relacji z najbliższą osobą. W filmie obserwujemy historię dwóch braci, którzy wybrali dwie skrajnie odmienne ścieżki w swoich życiach i po latach spotykają się na wyspie San Fernando. Israel, młodszy z rodzeństwa, właśnie wychodzi z więzienia. Chce zacząć wszystko od nowa, ale w nękanej bezrobociem Andaluzji trudno o pracę. Żyje w poczuciu, że oprócz prochów, odsiadki i śmierci rodzinne miasto nic mu nie oferuje. Od zejścia na przestępczą ścieżkę próbuje chłopaka odwieść starszy brat Cheíto, marynarz, którego życie też nie jest beztroskie. Film Lacuesty jest intymny, skupiony na postaciach, ich gestach i ciałach, a jednocześnie żywiołowy jak flamenco i epicki w ukazaniu kilkunastu lat z życia rodzeństwa. Kreśląc pejzaż społeczny biednego Południa, reżyser unika protekcjonalnego tonu, ujmuje zaś czułością i szacunkiem, z jakimi podchodzi do bohaterów. Z niepozornych momentów udaje się Lacueście nakreślić melancholijny portret trudnej braterskiej miłości, który staje się także obrazem męskości w kryzysie nienadążającej za współczesnością.

Informacje o reżyserze

Isaki Lacuesta

Urodził się w 1975 roku w Gironie i jest obecnie uznawany za jednego z najbardziej obiecujących reżyserów europejskich. Specjalizuje się w filmowych esejach balansujących między dokumentem a fabułą, jak pokazywana na 6. NH Legenda o czasie o dwojgu mieszkańców pewnej hiszpańskiej wyspy czy nagrodzeni w San Sebastián Potępieni. Pisze także scenariusze do cudzych filmów (Garbo: Szpieg), tworzy liczne instalacje oraz uczy na renomowanym Uniwersytecie Pompeu Fabra.


Isaki Lacuesta (born in 1975) is considered one of the most up-and-coming European directors. He specializes in cinematic essays that balance between documentary and feature, like The Legend of Time (6th NH) about two residents of a certain Spanish island or The Damned, which garnered an award at San Sebastián. He is also a screenwriter (Garbo: The Spy), he builds numerous art installations and teaches at the renowned Pompeu Fabra University.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Caras vs. caras (short)

2002 Cravan vs. Cravan (doc.)

2006 Legenda o czasie / La leyenda del tiempo / The Legend of Time

2009 Potępieni / Los condenados / The Damned           

2010 La noche que no acaba / All Night Long (doc.)

2011 Podwójne ślady / Los pasos dobles / The Double Steps

2011 Zapiski z gliny  / El cuaderno de barro / The Clay Diaries (doc.)

stopka

reżyseria: Isaki Lacuesta
obsada: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero
barwa: kolor
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Królestwo 
Dni Filmowe LUX 2019
Rodrigo Sorogoyen, Hiszpania 2018
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Gliniarz Samuraj 
Najlepsze z Najgorszych
Amir Shervan, USA 1991
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Dzięki Bogu 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.