film
Wózkownia: Między morzem a oceanem
Entre dos aguas
reż. Isaki Lacuesta / Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018 / 136’
Seanse - kup bilet:
12 wrz
Wózkownia

Obsada

Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero

Opis filmu

Zwycięzca MFF San Sebastian, "Między morzem a oceanem" to piękna i czuła hiszpańska opowieść o skomplikowanej relacji z najbliższą osobą. W filmie obserwujemy historię dwóch braci, którzy wybrali dwie skrajnie odmienne ścieżki w swoich życiach i po latach spotykają się na wyspie San Fernando. Israel, młodszy z rodzeństwa, właśnie wychodzi z więzienia. Chce zacząć wszystko od nowa, ale w nękanej bezrobociem Andaluzji trudno o pracę. Żyje w poczuciu, że oprócz prochów, odsiadki i śmierci rodzinne miasto nic mu nie oferuje. Od zejścia na przestępczą ścieżkę próbuje chłopaka odwieść starszy brat Cheíto, marynarz, którego życie też nie jest beztroskie. Film Lacuesty jest intymny, skupiony na postaciach, ich gestach i ciałach, a jednocześnie żywiołowy jak flamenco i epicki w ukazaniu kilkunastu lat z życia rodzeństwa. Kreśląc pejzaż społeczny biednego Południa, reżyser unika protekcjonalnego tonu, ujmuje zaś czułością i szacunkiem, z jakimi podchodzi do bohaterów. Z niepozornych momentów udaje się Lacueście nakreślić melancholijny portret trudnej braterskiej miłości, który staje się także obrazem męskości w kryzysie nienadążającej za współczesnością.

Informacje o reżyserze

Isaki Lacuesta

Urodził się w 1975 roku w Gironie i jest obecnie uznawany za jednego z najbardziej obiecujących reżyserów europejskich. Specjalizuje się w filmowych esejach balansujących między dokumentem a fabułą, jak pokazywana na 6. NH Legenda o czasie o dwojgu mieszkańców pewnej hiszpańskiej wyspy czy nagrodzeni w San Sebastián Potępieni. Pisze także scenariusze do cudzych filmów (Garbo: Szpieg), tworzy liczne instalacje oraz uczy na renomowanym Uniwersytecie Pompeu Fabra.


Isaki Lacuesta (born in 1975) is considered one of the most up-and-coming European directors. He specializes in cinematic essays that balance between documentary and feature, like The Legend of Time (6th NH) about two residents of a certain Spanish island or The Damned, which garnered an award at San Sebastián. He is also a screenwriter (Garbo: The Spy), he builds numerous art installations and teaches at the renowned Pompeu Fabra University.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Caras vs. caras (short)

2002 Cravan vs. Cravan (doc.)

2006 Legenda o czasie / La leyenda del tiempo / The Legend of Time

2009 Potępieni / Los condenados / The Damned           

2010 La noche que no acaba / All Night Long (doc.)

2011 Podwójne ślady / Los pasos dobles / The Double Steps

2011 Zapiski z gliny  / El cuaderno de barro / The Clay Diaries (doc.)

stopka

reżyseria: Isaki Lacuesta
obsada: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero
barwa: kolor
Amy 
Asif Kapadia, UK 2015
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Holy Motors 
Léos Carax, Francja 2012
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.