film
Wózkownia: Gdzie jesteś, Bernadette?
Where’d You Go, Bernadette
reż. Richard Linklater / USA 2019 / 130’
Seanse - kup bilet:
29 sie
Wózkownia

Obsada

Cate Blanchett, Kristen Wiig, Judy Greer, Laurence Fishburne

Opis filmu

Nowy film Richarda Linklatera, jednego z najczulszych obserwatorów codzienności, twórcy "Boyhood" oraz trylogii "Przed wschodem słońca", "Przed zachodem słońca" i "Przed północą". "Gdzie jesteś, Bernadette?" to ekranizacja bestsellerowej książki autorstwa Mari Semple, opisującej historię zagadkowego zaginięcia Bernadette Fox (zjawiskowa Cate Blanchett), zamożnej kobiety, która teoretycznie zdobyła w życiu wszystko. Jej zniknięcie uruchamia lawinę słodko-gorzkich zdarzeń, które odmienią świat jej najbliższych.

Informacje o reżyserze

Richard Linklater

Urodzony w Houston w Teksasie. Wszechstronny reżyser i scenarzysta, jeden z najważniejszych twórców współczesnego amerykańskiego kina niezależnego. Uznanie i popularność przyniósł mu Slacker z 1991 roku - dryfujący od postaci do postaci portret znudzonej młodzieży. Zainteresowanie Linklatera skutkami upływającego czasu najlepiej oddają jego rozciągnięte na kilkanaście lat przedsięwzięcia: trylogia zaczynająca się od Przed wschodem słońca oraz Boyhood, którego bohaterowie dorastają wraz z odgrywającymi ich role aktorami. Choć Linklaterowi przyczepia się czasem łatkę prostodusznego humanisty, jest on jednym z najciekawszych eksperymentatorów amerykańskiego kina, łączącym wyrafinowane koncepty narracyjne z klarownością i prostotą opowieści.


Born in Houston, Texas, Richard Linklater is a versatile director and screenwriter and one of the most important filmmakers in contemporary American independent cinema. He gained recognition and popularity with this 1991 film Slacker, a portrait of bored youth that drifts from character to character. Linklater's interest in the effects of the passing of time can best be seen in two projects that were made over a number of years: his trilogy beginning with Before Sunrise and Boyhood, whose characters grow up along with the actors who play them. Although Linklater is sometimes accused of being a naive humanist, he is one of the most interesting experimental filmmakers in American cinema, combining sophisticated narrative concepts with clear, straightforward storytelling.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 It's Impossible to Learn to Plow by Reading Books

1991 Slacker

1993 Uczniowska balanga / Dazed and Confused

1995 Przed wschodem słońca / Before Sunrise

2001 Życie świadome / Waking Life

2004 Przed zachodem słońca / Before Sunset

2006 Fast Food Nation

2008 Ja i Orson Welles / Me and Orson Welles

2011 Bernie

2013 Przed północą / Before Midnight

2014 Boyhood

stopka

reżyseria: Richard Linklater
obsada: Cate Blanchett, Kristen Wiig, Judy Greer, Laurence Fishburne
barwa: kolor
Amy 
Asif Kapadia, UK 2015
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Holy Motors 
Léos Carax, Francja 2012
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.