film
Między morzem a oceanem – pokaz przedpremierowy i spotkanie
reż. Isaki Lacuesta / Hiszpania, Szwajcaria, Rumunia 2018 / 136’
Seanse - kup bilet:
29 sie

Obsada

Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero

Opis filmu

"Między morzem a oceanem" - pokaz przedpremierowy + spotkanie

Przedpremierowy pokaz zdobywcy Złotej Muszli na Festiwalu w San Sebastián i jednego z największych przebojów tegorocznej edycji MFF Nowe Horyzonty!

29 sierpnia o 19:30 zapraszamy na specjalny seans "Między morzem a oceanem" w reż. Isakiego Lacuesty, połączony ze spotkaniem z Michałem Syską i Janem Świeczkowskim.

O FILMIE

Zwycięzca MFF San Sebastian, "Między morzem a oceanem" to piękna i czuła hiszpańska opowieść o skomplikowanej relacji z najbliższą osobą. W filmie obserwujemy historię dwóch braci, którzy wybrali dwie skrajnie odmienne ścieżki w swoich życiach i po latach spotykają się na wyspie San Fernando. Israel, młodszy z rodzeństwa, właśnie wychodzi z więzienia. Chce zacząć wszystko od nowa, ale w nękanej bezrobociem Andaluzji trudno o pracę. Żyje w poczuciu, że oprócz prochów, odsiadki i śmierci rodzinne miasto nic mu nie oferuje. Od zejścia na przestępczą ścieżkę próbuje chłopaka odwieść starszy brat Cheíto, marynarz, którego życie też nie jest beztroskie. Film Lacuesty jest intymny, skupiony na postaciach, ich gestach i ciałach, a jednocześnie żywiołowy jak flamenco i epicki w ukazaniu kilkunastu lat z życia rodzeństwa. Kreśląc pejzaż społeczny biednego Południa, reżyser unika protekcjonalnego tonu, ujmuje zaś czułością i szacunkiem, z jakimi podchodzi do bohaterów. Z niepozornych momentów udaje się Lacueście nakreślić melancholijny portret trudnej braterskiej miłości, który staje się także obrazem męskości w kryzysie nienadążającej za współczesnością.

GOŚCIE

Michał Syska - dyrektor Ośrodka Myśli Społecznej im. F. Lassalle'a. Współpracownik organizacji działających na rzecz praw człowieka oraz związków zawodowych. Autor publikacji poświęconych polityce historycznej, polityce społecznej, demokracji i globalizacji oraz europejskim partiom politycznym.

Jan Świeczkowski - z wykształcenia filolog hiszpański, w wolnym czasie aktywista, uważnie obserwuje (i komentuje) hiszpańską rzeczywistość społeczno-polityczną. Jego teksty, głównie o Hiszpanii, można znaleźć na blogu: https://jswieczkowski.wordpress.com

Informacje o reżyserze

Isaki Lacuesta

Urodził się w 1975 roku w Gironie i jest obecnie uznawany za jednego z najbardziej obiecujących reżyserów europejskich. Specjalizuje się w filmowych esejach balansujących między dokumentem a fabułą, jak pokazywana na 6. NH Legenda o czasie o dwojgu mieszkańców pewnej hiszpańskiej wyspy czy nagrodzeni w San Sebastián Potępieni. Pisze także scenariusze do cudzych filmów (Garbo: Szpieg), tworzy liczne instalacje oraz uczy na renomowanym Uniwersytecie Pompeu Fabra.


Isaki Lacuesta (born in 1975) is considered one of the most up-and-coming European directors. He specializes in cinematic essays that balance between documentary and feature, like The Legend of Time (6th NH) about two residents of a certain Spanish island or The Damned, which garnered an award at San Sebastián. He is also a screenwriter (Garbo: The Spy), he builds numerous art installations and teaches at the renowned Pompeu Fabra University.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

2000 Caras vs. caras (short)

2002 Cravan vs. Cravan (doc.)

2006 Legenda o czasie / La leyenda del tiempo / The Legend of Time

2009 Potępieni / Los condenados / The Damned           

2010 La noche que no acaba / All Night Long (doc.)

2011 Podwójne ślady / Los pasos dobles / The Double Steps

2011 Zapiski z gliny  / El cuaderno de barro / The Clay Diaries (doc.)

stopka

reżyseria: Isaki Lacuesta
obsada: Israel Gómez Romero, Francisco José Gómez Romero
barwa: kolor
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Dwóch papieży 
Fernando Meirelles, Wielka Brytania, Włochy, Argentyna, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
"Dzikie Historie" - Wielka Draka dla Dzieciaka 
Pokazy specjalne
Damián Szifrón, Argentyna, Hiszpania 2014
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
Van Gogh. U bram wieczności 
Julian Schnabel, Irlandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Francja, USA 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.