film
Wózkownia: Cała prawda o Szekspirze
All is true
reż. Kenneth Branagh / Wielka Brytania 2018 / 101’
Seanse - kup bilet:
27 cze
Wózkownia

Obsada

Kenneth Branagh, Judi Dench, Ian McKellen, Kathryn Wilder

Opis filmu

Energetyczna i brawurowo zagrana opowieść o Szekspirze - tuż po zakończeniu jego kariery literackiej. Choć legendarny pisarz potrafił z wielką wnikliwością opisać naturę człowieka, nie udało mu się jeszcze poznać i do końca zrozumieć samego siebie. Na ekranie zobaczymy aktorski koncert wielkich gwiazd, m.in. Kennetha Branagha, Judi Dench czy Iana McKellena.

Informacje o reżyserze

Kenneth Branagh

Urodzony w 1960 roku północnoirlandzki reżyser, aktor, scenarzysta i producent, znany przede wszystkim ze współczesnych, lecz wiernych oryginałowi adaptacji dramatów Williama Shakespeare’a. Współzałożyciel (w 1987 roku) Renaissance Theatre Company. W rolach szekspirowskich pojawiał się zarówno na scenie, jak i na ekranie. W 2012 roku z rąk królowej brytyjskiej otrzymał tytuł szlachecki.  

Wybrana filmografia

1989 Henryk V / Henry V

1991 Umrzeć powtórnie / Dead Again

1992 Przyjaciele Petera / Peter’s Friends

1993 Wiele hałasu o nic / Much Ado About Nothing

1994 Frankenstein / Mary Shelley’s Frankenstein

1995 W środku mroźnej zimy / In the Bleak Midwinter

1996 Hamlet

2000 Stracone zachody miłości / Love’s Labour’s Lost

2006 Jak wam się podoba / As You Like It

2006 Czarodziejski flet / The Magic Flute

2007 Pojedynek / Sleuth

2011 Thor

2015 Kopciuszek / Cinderella

stopka

reżyseria: Kenneth Branagh
obsada: Kenneth Branagh, Judi Dench, Ian McKellen, Kathryn Wilder
barwa: kolor
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Czarownica 2 (polski dubbing) 
Joachim Rønning, USA 2019
Dni Filmowe LUX 2019: Królestwo 
Dni Filmowe LUX 2019
Rodrigo Sorogoyen, Hiszpania 2018
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Sugar Man 
Kino na bis
Malik Bendjelloul, Szwecja, Wielka Brytania 2012
Najlepsze z Najgorszych: Gliniarz Samuraj 
Najlepsze z Najgorszych
Amir Shervan, USA 1991
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Nowe Horyzonty dla Seniora: Dzięki Bogu 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Francois Ozon, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Obywatel Jones (seans dla szkoły) 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Ukryta gra 
Łukasz Kośmicki, Polska 2019
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.