film
Podwójne życie
Doubles vies
reż. Olivier Assayas / Francja 2018 / 108’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 10 lipca 2019.

Obsada

Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne

Opis filmu

Seks, kłamstwa i literatura, przyprawione genialnym humorem. Nowy film Oliviera Assayasa („Sils Maria”), który podbił serca francuskich widzów, to uwodzicielska i przewrotna historia o miłości, zdradach i pogoni za karierą. W „Podwójnym życiu” obserwujemy nietypowy wielokąt miłosny, w skład którego wchodzą m.in. niespełniony pisarz, jego wydawca, słynna aktorka (znakomita, autoironiczna rola Juliette Binoche) czy prominentny polityk.

Informacje o reżyserze

Olivier Assayas

Urodzony w Paryżu w 1955 roku. Syn reżysera Jacques’a Rémy’ego, u boku którego zdobywał pierwsze filmowe doświadczenia. Ukończył paryską Akademię Sztuk Pięknych, a w 1979 roku debiutował krótkometrażówką Copyright. Autor książki Bergman. Rozmowy. Współpracownik André Téchiné. Jego fabularnym debiut (Désordre, 1986) przyniósł mu nagrodę krytyków w Wenecji. W 1992 roku nakręcił dobrze przyjęty Paryż się budzi, jednak przełomem w jego karierze były Zimna woda z 1994 roku i Irma Vep z 1996. Jego filmy kilkakrotnie były nominowane do Złotej Palmy na festiwalu w Cannes, m.in.: Ścieżki uczuć (2000), Demonlover (2002), Czysta (2004).


Born in Paris in 1955. A son of director Jacques Rémy, he gained initial film experience by working at his side. He graduated from the School of Fine Arts in Paris, and in 1979 he made a debut with a short film Copyright. Co-writer of the book Conversations avec Bergman. Collaborated with André Téchiné. His feature debut (Désordre, 1986) brought him the Critics Award in Venice. In 1992, he made well-received Paris Awakens, yet the breakthrough productions were Cold Water (1994) and Irma Vep (1996). He has been nominated several times for the Golden Palm at the Cannes Film Festival - for Sentimental Destinies (2000), Demonlover (2002) and Clean (2004).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1979 Copyright

1986 Désordre

1994 L’eau froide

1996 Irma Vep

2000 Les Destinées sentimentales

2008 L’heure d’été

2010 Carlos

2014 Sils Maria / Clouds of Sils Maria

2012 Po maju / Something in the Air

stopka

reżyseria: Olivier Assayas
obsada: Juliette Binoche, Guillaume Canet, Vincent Macaigne
barwa: kolor
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Photographer's Choice: Grizzly Man 
Pokazy specjalne
Werner Herzog, USA 2005
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.