film
Dzika grusza
Ahlat Ağacı
reż. Nuri Bilge Ceylan / Francja, Turcja 2018 / 188’
Najbliższe seanse - kup bilet:
20 maja
21 maja
22 maja
23 maja

Obsada

Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüclü

Opis filmu

Dzikiej gruszy Nuri Bilge Ceylan wraca do poetyki, która w 2014 roku przyniosła mu Złotą Palmę za Zimowy sen.  

Bohater Dzikiej gruszy, absolwent pedagogiki Sinan, przed ostatnimi egzaminami wraca do rodzinnego Çan w północno-zachodniej Turcji. Jako przybysz z większego miasta patrzy z niechęcią, ale i pobłażaniem, na prowincjonalną społeczność, którą opuścił przed laty. Jednak stopniowo życie w Çan angażuje go coraz bardziej, a marzenia o sukcesie i wymarzonej karierze pisarza okazują się trudne do urzeczywistnienia. Nasycony kolorami zmieniających się pór roku film jest wnikliwym portretem wielopokoleniowej rodziny, w którym koszmary senne przeplatają się z filozoficznymi dysputami o Koranie. Gęsta, choć na pozór minimalistyczna Dzika grusza opowiada o niepokornej młodości, mierzącej się z dziedzictwem ojców.  

Informacje o reżyserze

Nuri Bilge Ceylan

Nuri Bilge Ceylan urodził się w Stambule w Turcji w 1959 roku. Ukończył studia na Wydziale Inżynierii na Uniwersytecie Bosforskim w Stambule, a potem przez dwa lata studiował film na Uniwersytecie Mimar Sinan w Stambule.

Filmografia:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys


Nuri Bilge Ceylan was born in Istanbul, Turkey, 1959. After graduating from Engineering Department of Bosphorus University, Istanbul, he studied Film Making for two years at Mimar Sinan University, Istanbul.

Filmography:

1995 Koza / Cocoon

1997 Kasaba / The Small Town

1999 Chmury w maju / Nuages De Mai / Clouds Of May

2003 Uzak / Distant

2006 Klimaty / Les Climats / Climates

2008 Trzy małpy / Üç maymun / Three monkeys

stopka

reżyseria: Nuri Bilge Ceylan
obsada: Dogu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüclü
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Ogród rodzinny. Ukochany 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Avengers: Koniec gry (seans dla szkoły) 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.