film
     
Polish Cinema for Beginners: Ida
Ida
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Dania, Wielka Brytania 2013 / 80’
Meeting #4 Car
Seanse - kup bilet:
23 maja
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela

Opis filmu

Wychowana w klasztorze młoda sierota Anna (Agata Trzebuchowska) poznaje ciotkę Wandę (Agata Kulesza), o której istnieniu nie miała pojęcia. Dowiaduje się od niej, że jest Żydówką, a jej rodzice zginęli podczas wojny. Razem wyruszają w samochodową podróż, by odnaleźć ich grób. Wyprawa zmieni życie obu kobiet. Nagrodzony Oscarem film Pawła Pawlikowskiego to jeden z największych sukcesów polskiego kina ostatnich lat. W poetyckiej formule filmu drogi opowiada o trudnych losach powojennej Polski. Zadając często niewygodne pytania o Zagładę, nawiązując do tradycji szkoły polskiej i opowiadając losy kraju poprzez pryzmat kobiet, rozbudził liczne dyskusje.


A young orphan Anna (Agata Trzebuchowska), raised in the convent, meets her aunt Wanda (Agata Kulesza), about whose existence she had no idea. She learns from her that she is a Jewess and that her parents died during the war. Together, they set out on a car journey to find their grave. This expedition will change the lives of both women. The Oscar-winning film by Paweł Pawlikowski is one of the greatest successes of the Polish cinema of recent years. By the poetic formula of the film, the director tells about the difficult fate of post-war Poland. Asking uncomfortable questions about the Holocaust, referring to the tradition of the Polish film school and telling the fate of the country through the prism of women, aroused numerous discussions.

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.