film
     
Polish Cinema for Beginners: Ida
Ida
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Dania, Wielka Brytania 2013 / 80’
Meeting #4 Car
Seanse - kup bilet:
23 maja
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela

Opis filmu

Wychowana w klasztorze młoda sierota Anna (Agata Trzebuchowska) poznaje ciotkę Wandę (Agata Kulesza), o której istnieniu nie miała pojęcia. Dowiaduje się od niej, że jest Żydówką, a jej rodzice zginęli podczas wojny. Razem wyruszają w samochodową podróż, by odnaleźć ich grób. Wyprawa zmieni życie obu kobiet. Nagrodzony Oscarem film Pawła Pawlikowskiego to jeden z największych sukcesów polskiego kina ostatnich lat. W poetyckiej formule filmu drogi opowiada o trudnych losach powojennej Polski. Zadając często niewygodne pytania o Zagładę, nawiązując do tradycji szkoły polskiej i opowiadając losy kraju poprzez pryzmat kobiet, rozbudził liczne dyskusje.


A young orphan Anna (Agata Trzebuchowska), raised in the convent, meets her aunt Wanda (Agata Kulesza), about whose existence she had no idea. She learns from her that she is a Jewess and that her parents died during the war. Together, they set out on a car journey to find their grave. This expedition will change the lives of both women. The Oscar-winning film by Paweł Pawlikowski is one of the greatest successes of the Polish cinema of recent years. By the poetic formula of the film, the director tells about the difficult fate of post-war Poland. Asking uncomfortable questions about the Holocaust, referring to the tradition of the Polish film school and telling the fate of the country through the prism of women, aroused numerous discussions.

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.