film
Polish Cinema for Beginners: Ułaskawienie
Pardon
reż. Jan Jakub Kolski / Polska 2018 / 100’
Meeting #3 Walk
Seanse - kup bilet:
09 maja
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta

Nagrody

Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy scenariusz, aktorka, kostiumy

Opis filmu

Najnowszy film Jana Jakuba Kolskiego, oparty na prawdziwych losach dziadków reżysera. W powojennej Polsce rodzice chcą pochować swego "wyklętego" syna na spokojnej ziemi - w tym celu wyruszają w drogę, podczas której para, a szybko troje bohaterów, przemierza świeżo oswobodzoną Polskę. Na ich wozie gnije ciało bohatera, czego trudno nie odczytać jako metafory powojennych losów kraju, bo film, mimo maski historycznej, mówi wiele o współczesności: o żałobie i sposobach jej przepracowania, o stosunku do innych narodowości i postaw życiowych oraz o tym, jak można w ciężkich czasach być przyzwoitym człowiekiem. Ułaskawienie nagrodzono na festiwalu w Gdyni za scenariusz, kostiumy oraz najlepszą rolę żeńską Grażyny Błęckiej-Kolskiej.


The latest film by Jan Jakub Kolski based on the real fate of the director's grandparents. In post-war Poland, parents want to bury their "denounced" son on a quiet land - they set out on a journey, during which the couple, and quickly three characters, traverse the newly liberated Poland. The hero's body is rotting on their cart - this is hard not to be interpreted as a metaphor of the post-war fate of the country. The film, despite the historical mask, talks a lot about the present: about the mourning and ways of working it out; about the attitude to other nationalities and ways of living; about how to be a decent man in hard times. The Pardon was awarded at the Gdynia festival for the script, costumes and the best female role (Grażyna Błęcka-Kolska).

Informacje o reżyserze

Jan Jakub Kolski

Jeden z najciekawszych twórców polskiego kina. Ma na swoim koncie kilkanaście filmów pełnometrażowych. Kolski tworzy kino autorskie. Jest reżyserem, scenarzystą i operatorem, a także pisarzem. W 1985 r. ukończył wydział operatorski w Łódzkiej Szkole Filmowej. Wcześniej, w latach 1977-81 pracował we Wrocławskim oddziale TVP. Na dużym ekranie zadebiutował w roku 1990 filmem "Pogrzeb kartofla" jednak zanim do tego doszło reżyser zrobił mnóstwo filmów krótkometrażowych, z których do najważniejszych należą: "Mały dekalog", "Jak mnie kochasz", "Słowiański świt" i "Ładny dzień". Ogólnopolską popularność przyniósł Kolskiemu w 1993 r. "Jańcio Wodnik", w którym brawurowo zagrał Franciszek Pieczka i za który reżyser otrzymał w 1994 r. "Paszport Polityki".


One of the most interesting of Polish filmmakers. He has directed about a dozen features. Kolski makes original cinema. He is a director, screenwriter, cinematographer and author. In 1985 he graduated from the Cinematography Department of the Łódź Film School. Earlier, between 1977 and 1981 he worked for TVP in Wrocław. He debuted on the big screen in 1990 with Pogrzeb kartofla, but before that he made plenty of short films, among them the most important ones: Mały dekalog, Jak mnie kochasz, Słowiański świt and Ładny dzień. Kolski became popular in Poland in 1993 for his Johnnie Waterman (Jańcio Wodnik), with an impressive performance by Franciszek Pieczka. For this film, the director received the “Passport” award from the Polityka weekly in 1994.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1990 Pogrzeb kartofla

1992 Pograbek

1993 Jańcio Wodnik

1995 Cudowne miejsce

1995 Szabla od komendanta

1998 Historia kina w Popielawach

2000 Daleko od okna

2003 Pornografia

2006 Jasminum

2008 Afonia i pszczoły

2009 Wenecja

stopka

reżyseria: Jan Jakub Kolski
obsada: Grażyna Błęcka-Kolska, Jan Jankowski, Michał Kaleta
nagrody: Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy scenariusz, aktorka, kostiumy
barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.