film
   
Zobacz przed Oscarami: Czarne bractwo. BlacKkKlansman
BlacKkKlansman
reż. Spike Lee / USA 2018 / 128’
Nominacje w kategoriach: najlepszy film, reżyser, aktor drugoplanowy, scenariusz adaptowany, muzyka oryginalna, montaż
Seanse - kup bilet:
23 lut

Obsada

John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen, Corey Hawkins

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - Grand Prize of the Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego; MFF w Locarno 2018 - Nagroda Publiczności; Hollywood Film Awards 2018 - najlepszy aktor

Opis filmu

Jest początek lat 70., a Ron Stallworth (John David Washington) zostaje właśnie pierwszym czarnoskórym detektywem w Departamencie Policji w Colorado Springs. Zdeterminowany, by zdobyć szacunek wśród kolegów i udowodnić swoją wartość, postanawia w pojedynkę infiltrować Ku Klux Klan. Udaje mu się to zaskakująco łatwo - wystarczy jedynie telefon. Po pierwszym sukcesie przełożeni godzą się stworzyć specjalną grupę zadaniową. Dołącza do niej Flip Zimmerman (Adam Driver), który jako Stallworth osobiście przenika do struktur rasistowskiej organizacji. Spike Lee, kultowy afroamerykański reżyser, twórca Rób, co należyMalarii czy Malcolma X, już dawno nie nakręcił filmu tak świeżego jak Czarne bractwo. BlacKkKlansman. To kino dowcipne, błyskotliwe i przebojowe, a jednocześnie bardzo zaangażowane. Za nostalgicznym kostiumem kryje się poważny komentarz do amerykańskiej współczesności. Historia niepokojąco zatacza koło, jak w Charlottesville - mówi Spike Lee - i zawsze powinna stanowić przestrogę dla potomnych.

Katarzyna Wolanin, MFF Nowe Horyzonty

Informacje o reżyserze

Spike Lee

Czołowy niepokorny kina amerykańskiego. Urodził się w Atlancie, ale bardziej związał się z Brooklynem. Jego debiut z 1986 roku, On się doigra, zarobił siedem milionów dolarów, co młodemu absolwentowi Uniwersytetu Nowojorskiego pozwoliło założyć własną firmę produkcyjną. Do dziś Lee w dużej mierze działa poza systemem studyjnym i współfinansuje własne produkcje. Wspiera także młodych filmowców i czarnoskórą społeczność. W 2016 roku otrzymał honorowego Oscara. Jest zagorzałym fanem Knicksów.


Spike Lee is the leading rebel of American cinema. He was born in Atlanta, but his heart is in Brooklyn. His 1986 debut, She's Gotta Have It, earned $7 million, which allowed the young graduate of New York University to set up his own production company. To this day, Lee largely works outside the studio system and co-finances his own productions. He also supports young filmmakers and the black community. He was awarded an honorary Oscar in 2016. He is a huge fan of the New York Knicks.

Filmografia/ Filmography

1986 On się doigra / She's Gotta Have It

1989 Rób, co należy / Do the Right Thing

1992 Malcolm X

2002 25. godzina / 25th Hour

2015 Chi-Raq

2017 She's Gotta Have It (tv series)

stopka

reżyseria: Spike Lee
obsada: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen, Corey Hawkins
polski dystrybutor: UIP
nagrody: MFF w Cannes 2018 - Grand Prize of the Jury, Nagroda Jury Ekumenicznego; MFF w Locarno 2018 - Nagroda Publiczności; Hollywood Film Awards 2018 - najlepszy aktor
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anioł 
Luis Ortega, Argentyna, Hiszpania 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Trier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Mirai (z polskimi napisami) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
Ogród rodzinny. Przyjaciel 
Jan Hřebejk, Czechy 2017
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
The Dawn Wall 
Josh Lowell, Peter Mortimer, Austria 2017
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Walc w alejkach 
Thomas Stuber, Niemcy 2018
Mirai (z polskim dubbingiem) 
Mamoru Hosoda, Japonia 2017
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.