film
   
Zobacz przed Oscarami: Zimna wojna
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Francja, Wielka Brytania 2018 / 89’
Nominacje w kategoriach: najlepszy reżyser, zdjęcia, film nieanglojęzyczny
Seanse - kup bilet:
21 lut
24 lut

Obsada

Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - najlepszy reżyser; Camerimage 2018 - Srebrna Żaba (Łukasz Żal); Europejskie Nagrody Filmowe 2018 - najlepszy europejski film roku, reżyser, scenariusz, aktorka, montaż; Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy film, montaż, dźwięk

Opis filmu

Paweł Pawlikowski, twórca nagrodzonej Oscarem Idy, najlepszy reżyser konkursu w Cannes, przenosi widzów w lata 50. i 60. XX wieku, do stalinowskiej Polski, opowiadając historię wielkiej i trudnej miłości dwojga ludzi, którzy nie potrafią być ze sobą i jednocześnie nie mogą bez siebie żyć. 

Kompozytor Wiktor (Tomasz Kot) wyławia z tłumu kandydatów Zulę (Joanna Kulig). Ponoć dziewczyna zabiła ojca, podobno dostała wyrok w zawieszeniu. Nieistotne. Na pewno ma głos jak dzwon, zalotny uśmiech i spore ambicje. A że Wiktor w wolnych chwilach uwalnia sztukę z politycznych okowów, a do tego wygląda jak bogartowski twardziel, romans jest kwestią czasu. To, co zaczyna się jak historia walki o haust powietrza pod partyjnym butem, szybko zamienia się w rozpisaną na kilkanaście lat, miłosną odyseję z powojenną Europą w tle – od Berlina przez Jugosławię po Paryż.

Michał Walkiewicz, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

nagrody: MFF w Cannes 2018 - najlepszy reżyser; Camerimage 2018 - Srebrna Żaba (Łukasz Żal); Europejskie Nagrody Filmowe 2018 - najlepszy europejski film roku, reżyser, scenariusz, aktorka, montaż; Festiwal Filmowy w Gdyni 2018 - najlepszy film, montaż, dźwięk
polski dystrybutor: Kino Świat
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Jojo Rabbit 
Taika Waititi, USA, Niemcy 2019
Monos 
Pokazy specjalne
Alejandro Landes, Argentyna, Holandia, Niemcy, Szwecja, Kolumbia, Urugwaj 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Dzieci z Bullerbyn 
Bohaterowie Astrid Lindgren
Lasse Hallström, Szwecja, Włochy 1986
Kłamstewko 
Lulu Wang, USA 2019
Marona - psia opowieść (lektor) 
Anca Damian, Rumunia, Francja, Belgia 2019
Miłość mojego brata 
Monia Chokri, Kanada 2019
Mistrzowie Kina: Na zawsze Laurence 
Mistrzowie Kina
Xavier Dolan, Francja, Kanada 2012
Oh, Boy! 
Pokazy specjalne
Jan Ole Gerster, Niemcy 2012
Poznajmy się jeszcze raz 
Nicolas Bedos, Francja 2019
Szybcy i śnieżni 
Benoît Godbout, Kanada 2018
Tommaso 
Abel Ferrara, Włochy, Wielka Brytania, USA 2019
Wózkownia: Małe kobietki 
Wózkownia
Greta Gerwig, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.