wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Piękny maj
Le joli mai
28 maja
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

28 maja 2019, godz. 17.00

Cinéma vérité i kino bezpośrednie

wykład: prof. Mirosław Przylipiak

Piękny maj (Le joli mai), reż. Chris Marker, Francja 1963, 165'

Maj 1962 roku. Wyniszczająca wojna w Algierii właśnie dobiegła końca, a Francja – po raz pierwszy od lat – może cieszyć się opinią kraju bezpiecznego i korzystającego z uroków ekonomicznej prosperity. Chris Marker wraz z rzeszą współpracowników wyrusza na paryskie ulice, by uchwycić panujący na nich nastrój beztroski. W łączącym elementy socjologicznego eksperymentu i dokumentalnego eseju Pięknym maju francuska stolica faktycznie prezentuje się uroczo, a jej wdzięk potęguje tylko snuta zza kadru, liryczna narracja Yvesa Montanda. W miarę rozmów z mieszkańcami Paryża twórcy orientują się jednak, że prawda o otaczającej rzeczywistości jest znacznie mniej optymistyczna niż mogłoby się wydawać. Bohaterowie filmu, rekrutujący się z różnych środowisk i klas społecznych, dają przed kamerą upust egzystencjalnym niepokojom i wyrażają głębokie rozczarowanie konsumpcyjnym stylem życia. Choć paryskie ulice wydają się jeszcze zwodniczo spokojne, na horyzoncie można dostrzec już barykady, które pojawiają się na nich za sześć lat w wyniku studencko-robotniczej rewolty.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Chris Marker

Francuski pisarz, fotograf i twórca eksperymentalnych filmów, łączony z twórcami z kręgu „Lewego Brzegu Nowej Fali”. Przez swojego przyjaciela Alaina Resnaisa został określony „prototypem człowieka XXI wieku”. W swoim dorobku ma słynny film science-fiction La Jetee, który po latach został uznany za prototyp 12 małp Terry'ego Gilliama. Przede wszystkim znany jest jednak ze swych jednocześnie poetyckich i zaangażowanych politycznie dokumentalnych esejów.

Wybrana filmografia

1959 List z Syberii

1962 La Jetee

1971 Pociąg w biegu

1981 Junkopia

1983 Bez słońca

stopka

barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.