repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 16 kwietnia 2019.

400 batów

czas: 270’

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

16 kwietnia 2019, godz. 17.00

Polityka autorska w kinie

wykład: mgr Piotr Czerkawski

400 batów (Les Quatre cents coups), reż. François Truffaut, Francja 1959, 99'

obsada: Jean-Pierre Léaud, Claire Maurier, Albert Rémy, Guy Decomble, Georges Flamant

Czarno-biały kalejdoskop scen z życia młodego Antoine'a Doinela. Niemiłosiernie długie godziny przesiedziane w obskurnej klasie. Czas wolny spędzany na miejskich włóczęgach. Wychowanie pod okiem raczej niezbyt pasujących do siebie matki i ojca. Jedna awantura za drugą. Chociaż bohater nie jest wcale złym chłopakiem, to wciąż pakuje się w kłopoty, za które jest karany w przesadny, wręcz absurdalnie dotkliwy sposób. Opowieść o jego pozostawiającym po sobą liczne blizny dorastaniu jest oparta na doświadczeniach samego reżysera, Françoisa Truffauta, który do postaci Antoine'a wracał w późniejszych filmach - za każdym razem wcielał się w niego dorastający wraz z kolejnymi rolami Jean-Pierre Léaud. Ich pierwsze wspólne dzieło, będące kamieniem milowym francuskiej Nowej Fali, pozostaje równocześnie oszczędne w środkach wyrazu i bardzo dosadne, pozbawione sentymentów, a przy tym głęboko empatyczne.

Piotr Mirski

François Truffaut

Żył w latach 1932-1984. Urodzony w Paryżu, w bardzo młodym pokochał kino. Pasja zetknęła go z André Bazinem, krytykiem i teoretykiem filmu, który stał się jego mentorem i umożliwił mu pracę w piśmie "Cahiers du cinéma". Truffaut, zyskawszy sławę jako autor wyjątkowo brutalnych recenzji, z czasem postanowił spróbować sił jako reżyser. Po debiutanckich 400 batach nakręcił m.in. Julesa i JimaFahrenheit 451 i Skradzione pocałunki.

Wybrana filmografia

1959 400 batów / Les quatre cents coups / The 400 Blows

1962 Jules i Jim / Jules et Jim / Jules and Jim

1966 Fahrenheit 451

1968 Skradzione pocałunki / Baisers volés / Stolen Kisses

1979 Uciekająca miłość / L'Amour en fuite / Love on the Run

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!