wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Piękny maj
Le joli mai
28 maja
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

28 maja 2019, godz. 17.00

Cinéma vérité i kino bezpośrednie

wykład: prof. Mirosław Przylipiak

Piękny maj (Le joli mai), reż. Chris Marker, Francja 1963, 165'

reż. Chris Marker, Francja 1963, 165'

Maj 1962 roku. Wyniszczająca wojna w Algierii właśnie dobiegła końca, a Francja – po raz pierwszy od lat – może cieszyć się opinią kraju bezpiecznego i korzystającego z uroków ekonomicznej prosperity. Chris Marker wraz z rzeszą współpracowników wyrusza na paryskie ulice, by uchwycić panujący na nich nastrój beztroski. W łączącym elementy socjologicznego eksperymentu i dokumentalnego eseju Pięknym maju francuska stolica faktycznie prezentuje się uroczo, a jej wdzięk potęguje tylko snuta zza kadru, liryczna narracja Yvesa Montanda. W miarę rozmów z mieszkańcami Paryża twórcy orientują się jednak, że prawda o otaczającej rzeczywistości jest znacznie mniej optymistyczna niż mogłoby się wydawać. Bohaterowie filmu, rekrutujący się z różnych środowisk i klas społecznych, dają przed kamerą upust egzystencjalnym niepokojom i wyrażają głębokie rozczarowanie konsumpcyjnym stylem życia. Choć paryskie ulice wydają się jeszcze zwodniczo spokojne, na horyzoncie można dostrzec już barykady, które pojawiają się na nich za sześć lat w wyniku studencko-robotniczej rewolty.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Chris Marker

Francuski pisarz, fotograf i twórca eksperymentalnych filmów, łączony z twórcami z kręgu „Lewego Brzegu Nowej Fali”. Przez swojego przyjaciela Alaina Resnaisa został określony „prototypem człowieka XXI wieku”. W swoim dorobku ma słynny film science-fiction La Jetee, który po latach został uznany za prototyp 12 małp Terry'ego Gilliama. Przede wszystkim znany jest jednak ze swych jednocześnie poetyckich i zaangażowanych politycznie dokumentalnych esejów.

Wybrana filmografia

1959 List z Syberii

1962 La Jetee

1971 Pociąg w biegu

1981 Junkopia

1983 Bez słońca

stopka

barwa: kolor
Avengers: Koniec gry 
Anthony Russo, Joe Russo, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Cała prawda o Szekspirze 
Kenneth Branagh, Wielka Brytania 2018
Dzika grusza 
Nuri Bilge Ceylan, Francja, Turcja 2018
Gloria Bell 
Sebastián Lelio, USA, Chile 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Niedobrani 
Jonathan Levine, USA 2019
Podwójne życie 
Olivier Assayas, Francja 2018
Porwanie Michela Houellebecqa 
Wydarzenia specjalne
Guillaume Nicloux, Francja 2014
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Tolkien 
Dome Karukoski, USA 2018
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Praziomek (dubbing) 
Chris Butler, Kanada, USA 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.