wydarzenie
 
Akademia Kina Światowego (2018/2019): Rashomon
21 maja
Akademia Kina Światowego (2018/2019)

Akademia Kina Światowego to edukacyjny projekt, którego uczestnicy poznają najważniejsze etapy historii światowej kinematografii na tle kulturowym, społecznym, politycznym i interartystycznym. Zajęcia odbywają raz w tygodniu, we wtorki o godz. 17.00. Pojedyncze zajęcia Akademii Kina Światowego odbywają się według schematu: ok. 90 minutowy akademicki wykład, projekcja filmowa i dyskusja. Wykłady poprowadzą specjaliści (głównie filmoznawcy i kulturoznawcy) z ośrodków akademickich z całego kraju. Do uczestnictwa w zajęciach upoważnia semestralny karnet (w cenie 200 zł na semestr) oraz bilety na poszczególne zajęcia w cenie 22 zł.

21 maja 2019, godz. 17.00

Kino Dalekiego Wschodu

wykład: mgr Dawid Głownia

Rashomon, reż. Akira Kurosawa, Japonia 1950, 88'

obsada: Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori

Osadzona w realiach średniowiecznej Japonii, inspirowana opowiadaniami Ryūnosuke Akutagawy, historia grupy osób, które dyskutują o popełnionym nieopodal morderstwie. Choć bohaterowie byli świadkami tego samego zdarzenia, każde z nich relacjonuje je w skrajnie odmienny sposób. Tajemnica sukcesu Rashomona polega na połączeniu walorów filmu historycznego, kryminału i filozoficznej powiastki. Kurosawa opowiada w swoim filmie o niedostępności obiektywnej prawdy o świecie i wynikającej z tego niemożności porozumienia się pomiędzy ludźmi. Zanurzony w świecie japońskiego folkloru, a jednocześnie na wskroś uniwersalny, Rashomon okazał się sensacją festiwalu w Wenecji i otworzył Kurosawie drogę do międzynarodowej kariery. Film z 1950 roku do dziś cieszy się statusem kultowego, a odniesienia do niego można znaleźć nawet w tak pozornie odległych dziełach jak Wściekłe psy Quentina Tarantino, czy Podejrzani Bryana Singera.

Piotr Czerkawski

Informacje o reżyserze

Akira Kurosawa

Reżyser, scenarzysta, producent, jedna z najważniejszych postaci w historii japońskiego kina. Choć realizował filmy o różnej przynależności gatunkowej, sławę zyskał przede wszystkim jako twórca historycznych fresków osadzonych w realiach feudalnej Japonii. Za swoje dzieła otrzymał szereg nagród, na czele ze Złotą Palmą w Cannes za Sobowtóra (1980) i honorowym Oscarem (1990 roku).

Wybrana filmografia

1952 Piętno śmierci

1954 Siedmiu samurajów

1957 Tron we krwi

1961 Straż przyboczna

1985 Ran

stopka

barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Tajemnice Silver Lake 
David Robert Mitchell, USA 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
Yuli 
Iciar Bollain, Hiszpania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.