film
Wózkownia: Wszyscy wiedzą
Todos lo saben
reż. Asghar Farhadi / Hiszpania, Francja, Włochy 2018 / 132’
Seanse - kup bilet:
28 lut
Wózkownia

Obsada

Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie

Opis filmu

Po wielu latach nieobecności Laura (Penélope Cruz) wraz z dwójką dzieci wraca do rodzinnego miasteczka w Hiszpanii na wesele siostry. Podczas hucznej zabawy spotyka Paco (Javier Bardem), swoją wielką pierwszą miłość. Imprezę przerywa zniknięcie Irene, nastoletniej córki Laury. Przy okazji poszukiwań na jaw wychodzą rodzinne tajemnice, o których wszyscy woleliby zapomnieć. W pogrążonym w upale, sennym miasteczku pod powierzchnią czai się mrok. Wszyscy są podejrzani. Asghar Farhadi, mistrz światowego kina, zaprasza nas do kipiącego od emocji labiryntu. Cruz i Bardem stworzyli tu jeden z najwspanialszych duetów w ich karierze. W pełnych namiętności kreacjach tej pary przeszłość spotyka się z teraźniejszością, dawne uczucie przeżywane jest na nowo, a dystans zamienia się w ognistą bliskość. Czy niewiedza jest zawsze błogosławieństwem? Co zrobisz, kiedy nagle okaże się, że poza tobą już wszyscy wiedzą?

Informacje o reżyserze

Asghar Farhadi

Urodził się w 1972 roku w Isfahanie. Jest prawdziwą supernową irańskiej kinematografii. W osiem lat po pełnometrażowym debiucie Farhadi ma na koncie nagrody z festiwali w Teheranie, Chicago, Splicie, Berlinie i Warszawie. Polska publiczność bardzo szybko poznała się na jego talencie, nagradzając w 2004 roku Piękne miasto na Warszawskim Festiwalu Filmowym. Prawdziwy triumf irański twórca odniósł jednak w 2011 roku w Berlinie, gdzie rok wcześniej Srebrnym Niedźwiedziem uhonorowany został jego film Co wiesz o Elly? Prezentacja Rozstania w piątym dniu konkursowych zmagań zakończyła dyskusję na temat potencjalnych laureatów Złotego Niedźwiedzia. Źródłem sukcesu Farhadiego jest wyczulenie na niuanse tkwiące w codziennych wymianach zdań i gestów oraz umiejętność ich dramaturgicznego przyprawienia.


The artist, born in Isfahan in 1972, is not so much a star as he is a supernova of Iranian cinema. Eight years after his first feature film, his work has received awards in Teheran, Chicago, Split, Berlin and Warsaw. Polish film lovers immediately recognised his talent and gave The Beautiful City the Audience Award at the Warsaw IFF in 2004. He then received the Berlin IFF’s Silver Bear for About Elly in 2010. The Iranian artist truly came into his own in 2011. When A Separation was presented on the fifth day of the Berlin IFF, it stopped all discussion about potential Golden Bear candidates. Farhadi’s gift lies in his sensitivity to the nuances of the words and gestures of daily life, and in his ability to capture their dramatic power.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1988 Janali (short)

2003 Raghs dar ghobar / Dancing in the Dust

2004 Piękne miasto / Shah-re ziba / The Beautiful City

2006 Perski Nowy Rok / Chaharshanbe-soori / Fireworks Wednesday

2009 Co wiesz o Elly? / Darbareye Elly / About Elly

2011 Rozstanie / Jodaeiye Nader az Simin / A Separation

stopka

reżyseria: Asghar Farhadi
obsada: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darin, Bárbara Lennie
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Adapter. Kino bez barier: Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Adapter. Kino bez barier
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Ból i blask 
Pedro Almodóvar, Hiszpania 2019
Był sobie pies 2 
Gail Mancuso, USA, Hong Kong, Indie, Chiny 2019
Czarownica 2 (napisy) 
Joachim Rønning, USA 2019
Czarownica 2 (wersja oryginalna) 
Joachim Rønning, USA 2019
Gordon i Paddy 
Linda Hamback, Szwecja 2017
Ikar. Legenda Mietka Kosza 
Maciej Pieprzyca, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Kino na bis: Syn Szawła 
Kino na bis
László Nemes, Węgry 2015
Mowa ptaków 
Xawery Żuławski, Polska 2019
(Nie)znajomi 
Tadeusz Śliwa, Polska 2019
O Yeti! 
Jill Culton, Chiny, USA 2019
Ostatnia Góra 
Dariusz Załuski, Polska 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Polish Cinema for Beginners: Ostatnia rodzina 
Polish Cinema for Beginners
Jan P. Matuszyński, Polska 2016
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Rzeka 
Emir Baigazin, Norwegia, Polska, Kazachstan 2018
Synonimy 
Nadav Lapid, Francja, Niemcy, Izrael 2018
Wysoka dziewczyna 
Kantemir Bałagow, Rosja 2019
Wystawa na ekranie: Leonardo. Dzieła wszystkie 
Wystawa na ekranie 2019/2020
Phil Grabsky
Zabawa w pochowanego 
Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett, USA 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.