film
Mistrzowie Kina: Nimfomanka cz. 2
Nymphomaniac vol. 2
reż. Lars von Trier / Niemcy, Dania, Francja, Belgia, Wielka Brytania 2013 / 120’
Seanse - kup bilet:
12 sty

Obsada

Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin

Opis filmu

Joe twierdzi, że jest nimfomanką. O swoich kontrowersyjnych  doświadczeniach opowiada człowiekowi, który ją uratował. Widz śledzi szczegóły erotycznej podróży Joe przez całe jej życie. Nimfomanka to najbardziej kontrowersyjny i wyczekiwany film Larsa von Triera, który miał się początkowo ukazać w jednej, trwającej ponad 300 minut wersji. Reżyser zdecydował się jednak podzielić swoje dzieło na dwie części i pozwolił współpracownikom, aby za niego dokonali ostatniego cięcia. Efekt końcowy montażu von Trier obejrzał dopiero w grudniu podczas kopenhaskiej premiery. W rolach głównych wystąpiły gwiazdy światowego kina, m.in. Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Uma Thurman, czy Willem Dafoe.

(…) nowy film Larsa von Triera w większym stopniu niż o uzależnieniu od seksu jako takim, opowiada o wolności. I zniewoleniu. Przede wszystkim przez własną skrępowaną cielesność, którą nam skradziono, ujęto w sztuczne ramy heteroseksualizmu i monogamii, w których nie sposób zmieścić siedmiu miliardów żyjących na świecie ludzi.

Karolina Pasternak, stopklatka.pl


The continuation of Joe's sexually dictated life delves into the darker aspects of her adult life and what led to her being in Seligman's care.

Von Trier continues to frustrate his audience with odd choices of characters and sudden narrative twists, but there is no denying his Nymphomaniac is unlike anything he or anyone else has done since the days of Dogville and Manderlay, and these are all the films of a master filmmaker.

André Crous, Prague Post 

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Urodził się w 1956 roku w Kopenhadze. Należy do największych prowokatorów i eksperymentatorów kina. Zaczynał od wyrafinowanych wizualnie filmów, zanurzonych w ekspresjonizmie i symbolizmie. Potem wywołał szok metafizycznym melodramatem Przełamując fale oraz realizującymi postulaty manifestu Dogma 95 Idiotami. Następnie łamał śluby czystości w antymusicalu Tańcząc w ciemnościach czy w kultowym telewizyjnym serialu Królestwo. Wreszcie zaczął „trylogię amerykańską”, wyłożył swoje credo w Pięciu nieczystych zagraniach, zaproponował antyhorror w Antychryście, a następnie powrócił do Cannes z katastroficzną Melancholią. Laureat Złotej Palmy, EFA i ponad 60 innych nagród, enfant terrible festiwali, szara eminencja duńskiej kinematografii, właściciel firmy Zentropa.


Born in 1956, he belongs to the greatest provocateurs and experimentalists of cinema. He began with visually sophisticated films, full of expressionism and symbolism. Later, he shocked his viewers with the metaphysical melodrama Breaking the Waves, and Idiots exercising the postulates of Dogma 95. Then, he broke the vows of celibacy in the anti-musical Dancing in the Dark, and in the cult television series The Kingdom. Finally, he began the ‘American trilogy’ with conventional scenery. He presented his credo in Five Obstructions, proposed an anti-horror in Antichrist, and returned to Cannes with the catastrophic Melancholy. He is a winner of the Golden Palm, and more than 60 other prizes, enfant terrible of festivals, the grey eminence of Danish cinematography, and owner of the company Zentropa.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 The Orchid Gardener (short)

1984 Element zbrodni / Forbrydelsens element / The Element of Crime

1996 Przełamując fale / Breaking the Waves

1998 Idioci / Idioterne / The Idiots

2000 Tańcząc w ciemnościach / Dancer in the Dark

2003 Dogville

2009 Antychryst / Antichrist

2011 Melancholia / Melancholy

stopka

reżyseria: Lars von Trier
obsada: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Ayka 
Siergiej Dworcejow, Rosja, Niemcy, Polska, Kazachstan, Chiny 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Eter 
Krzysztof Zanussi, Polska 2018
Fahrenheit 11/9 
Michael Moore, USA 2018
Gentleman z rewolwerem 
David Lowery, USA 2018
Między słowami: Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie 
Filmowe spotkania psychoanalityczne
Paolo Genovese, Włochy 2016
Over the Limit 
Marta Prus, Polska, Niemcy, Finlandia, Francja 2018
Trzy twarze 
Jafar Panahi, Iran 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Wózkownia: Miłość jest wszystkim 
Wózkownia
Michał Kwieciński, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.