film
Mistrzowie Kina: Nimfomanka cz. 1
Nymphomaniac vol. 1
reż. Lars von Trier / Niemcy, Dania, Francja, Belgia, Wielka Brytania 2013 / 110’
Seanse - kup bilet:
12 sty

Obsada

Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin

Opis filmu

Joe twierdzi, że jest nimfomanką. O swoich kontrowersyjnych  doświadczeniach opowiada człowiekowi, który ją uratował. Widz śledzi szczegóły erotycznej podróży Joe przez całe jej życie. Nimfomanka to najbardziej kontrowersyjny i wyczekiwany film Larsa von Triera, który miał się początkowo ukazać w jednej, trwającej ponad 300 minut wersji. Reżyser zdecydował się jednak podzielić swoje dzieło na dwie części i pozwolił współpracownikom, aby za niego dokonali ostatniego cięcia. Efekt końcowy montażu von Trier obejrzał dopiero w grudniu podczas kopenhaskiej premiery. W rolach głównych wystąpiły gwiazdy światowego kina, m.in. Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Uma Thurman, czy Willem Dafoe.

(…) nowy film Larsa von Triera w większym stopniu niż o uzależnieniu od seksu jako takim, opowiada o wolności. I zniewoleniu. Przede wszystkim przez własną skrępowaną cielesność, którą nam skradziono, ujęto w sztuczne ramy heteroseksualizmu i monogamii, w których nie sposób zmieścić siedmiu miliardów żyjących na świecie ludzi.

Karolina Pasternak, stopklatka.pl

Informacje o reżyserze

Lars von Trier

Urodził się w 1956 roku w Kopenhadze. Należy do największych prowokatorów i eksperymentatorów kina. Zaczynał od wyrafinowanych wizualnie filmów, zanurzonych w ekspresjonizmie i symbolizmie. Potem wywołał szok metafizycznym melodramatem Przełamując fale oraz realizującymi postulaty manifestu Dogma 95 Idiotami. Następnie łamał śluby czystości w antymusicalu Tańcząc w ciemnościach czy w kultowym telewizyjnym serialu Królestwo. Wreszcie zaczął „trylogię amerykańską”, wyłożył swoje credo w Pięciu nieczystych zagraniach, zaproponował antyhorror w Antychryście, a następnie powrócił do Cannes z katastroficzną Melancholią. Laureat Złotej Palmy, EFA i ponad 60 innych nagród, enfant terrible festiwali, szara eminencja duńskiej kinematografii, właściciel firmy Zentropa.


Born in 1956, he belongs to the greatest provocateurs and experimentalists of cinema. He began with visually sophisticated films, full of expressionism and symbolism. Later, he shocked his viewers with the metaphysical melodrama Breaking the Waves, and Idiots exercising the postulates of Dogma 95. Then, he broke the vows of celibacy in the anti-musical Dancing in the Dark, and in the cult television series The Kingdom. Finally, he began the ‘American trilogy’ with conventional scenery. He presented his credo in Five Obstructions, proposed an anti-horror in Antichrist, and returned to Cannes with the catastrophic Melancholy. He is a winner of the Golden Palm, and more than 60 other prizes, enfant terrible of festivals, the grey eminence of Danish cinematography, and owner of the company Zentropa.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1980 The Orchid Gardener (short)

1984 Element zbrodni / Forbrydelsens element / The Element of Crime

1996 Przełamując fale / Breaking the Waves

1998 Idioci / Idioterne / The Idiots

2000 Tańcząc w ciemnościach / Dancer in the Dark

2003 Dogville

2009 Antychryst / Antichrist

2011 Melancholia / Melancholy

stopka

reżyseria: Lars von Trier
obsada: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard, Stacy Martin
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Basia 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Berlin, Barcelona 
Elena Trape, Hiszpania 2018
Dumbo (dubbing) 
Tim Burton, USA 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Jean-Luc Godard. Imaginacje 
Jean-Luc Godard, Szwecja, Francja 2018
Jutro albo pojutrze 
Bing Liu, USA 2018
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Przedszkolanka 
Sara Colangelo, USA 2018
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Schyłek dnia 
László Nemes, Węgry, Francja 2018
Wilkołak 
Adrian Panek, Polska, Holandia, Niemcy 2018
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
Złodziejaszki 
Hirokazu Koreeda, Japonia 2018
Żniwa 
Etienne Kallos, RPA, Francja, Grecja, Polska 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.