film
Oni
Loro
reż. Paolo Sorrentino / Włochy, Francja 2018 / 151’
Najbliższe seanse - kup bilet:
 
28 sty 17:45
29 sty 10:30 13:30
30 sty 14:30 17:15
31 sty 14:30 20:15

Obsada

Toni Servillo, Kasia Smutniak, Riccardo Scamarcio, Elena Sofia Ricci

Opis filmu

Reżyser obsypanego nagrodami Wielkiego pięknaMłodości oraz serialu Młody papież znów serwuje wybuchową mieszankę prowokacji i uwodzenia. Bawiąc się biografią byłego premiera Włoch, Silvio Berlusconiego - milionera i potentata medialnego - Sorrentino opowiada o zepsuciu, korupcji oraz odwiecznym mariażu seksu i władzy. A przede wszystkim o "dworze" chciwych pochlebców, jaki wyhodował wokół siebie jeden z najbardziej skompromitowanych współczesnych polityków. Za każdym Berlusconim, Orbánem, czy Trumpem są przecież jacyś "oni" czerpiący korzyści z populistycznych haseł, kryzysu demokracji i medialnych manipulacji. Oni są u władzy. Oni są cyniczni, niemoralni i zachłanni. Oni chcą uwielbienia. Oni to Silvio Berlusconi, jego świta i orbitujący wokół nich karierowicze, gotowi zrobić wszystko dla pieniędzy i politycznej chwały. Oni chcą uwieść tłumy. W świecie, gdzie najcenniejszą walutą jest młodość i seks, oni nie mają sobie równych.

Informacje o reżyserze

Paolo Sorrentino

Urodził się w Neapolu w 1970 roku. Jego pełnometrażowy debiut O jednego więcej był pokazywany podczas MFF w Wenecji i zyskał uznanie w kraju i za granicą. To przy tym filmie zaczęła się trwająca do dziś współpraca reżysera z Tonim Servillo. Międzynarodową sławę zyskał w 2004 roku dzięki swojemu stylowemu thrillerowi Skutki miłości. ZaBoskiego zdobył nagrodę canneńskiego jury. Jego największym dotychczasowym sukcesem jest wyróżnione Oscarem Wielkie piękno.

Wybrana filmografia

2001 O jednego więcej / L'uomo in più / One Man Up

2004 Skutki miłości / Le conseguenze dell'amore / The Consequeces of Love

2006 Przyjaciel rodziny / L'Amico di famiglia / The Family Friend

2008 Boski / Il Divo

2013 Wielkie piękno / La grande bellezza / The Great Beauty

stopka

reżyseria: Paolo Sorrentino
obsada: Toni Servillo, Kasia Smutniak, Riccardo Scamarcio, Elena Sofia Ricci
polski dystrybutor: Gutek Film
barwa: kolor
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Chłopiec z burzy (dubbing) 
Shawn Seet, Australia 2019
Chłopiec z burzy (napisy) 
Shawn Seet, Australia 2019
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Treier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Dowłatow 
Aleksiej German Jr., Rosja, Polska, Serbia 2018
Glass 
M. Night Shyamalan, USA 2019
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Powrót Bena 
Peter Hedges, USA 2018
Ralph Demolka w internecie 
Phil Johnston, Rich Moore, USA 2018
Ramen. Smak wspomnień 
Eric Khoo, Singapur, Japonia, Francja 2018
Sny wędrownych ptaków 
Cristina Gallego, Ciro Guerra, Kolumbia, Meksyk, Niemcy 2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Wózkownia: Roma 
Wózkownia
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Zabawa zabawa 
Kinga Dębska, Polska 2019
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.