film
Suspiria
reż. Luca Guadagnino / Włochy, USA  2018 / 152’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 29 listopada 2018.

Obsada

Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz

Nagrody

MFF w Wenecji 2018 - La Pellicola d’Oro Award, najlepsza piosenka

Opis filmu

Luca Guadagnino wreszcie rozprawia się z traumą sprzed lat. W swoim remake'u Suspirii wraca do kultowego horroru, który śmiertelnie przeraził go w dzieciństwie. Nie naśladuje jednak starego mistrza, tylko bezczelnie bawi się historią młodziutkiej Susie Bannion pochodzącej z religijnej rodziny z Ohio. W 1977 roku dziewczyna trafia do berlińskiej szkoły tańca prowadzonej przez Madame Blanc, która wobec swojej podopiecznej ma szczególne plany. Ukryte we wnętrzu starego budynku szkoły zło wkrótce da o sobie znać. Guadagnino ponownie pracuje z Tildą Swinton oraz Dakotą Johnson, której dał rozwinąć skrzydła już w Nienasyconych; na ekranie zobaczymy również Małgorzatę Belę. Zastąpiwszy nagrania zespołu Goblin utworami Thoma Yorke'a, reżyser powoli dawkuje napięcie, by wreszcie pozwolić sobie na niczym nieskrępowany wybuch. Johnson dzielnie odnajduje się w swojej roli. Po zobaczeniu tego filmu nikt nie odważy się już wspomnieć o Christianie Greyu.

Marta Bałaga, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.


Born in 1971 in Palermo, Luca Guadagino spent the early years of his life in Ethiopia, where his father taught history and Italian. He studied in Rome at the University of La Sapienza, where he graduated from two faculties - History and Film Critique (his dissertation is devoted to Jonathan Demme's work). As a director, he gained early renown in 2005 with his adaptation of Melissa Panarello's scandalous novel, Melissa P. Four years later, his I Am Love garnered Oscar nominations for best costumes and a Golden Globe for best foreign film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

stopka

reżyseria: Luca Guadagnino
obsada: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2018 - La Pellicola d’Oro Award, najlepsza piosenka
barwa: kolor
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Green Book 
Peter Farelly, USA 2018
High Life 
Claire Denis, Niemcy, Francja, Wielka Brytania, Polska 2018
Jak wytresować smoka 3 
Dean DeBlois, USA 2019
Kafarnaum 
Nadine Labaki, Liban, USA 2018
Kapitan Marvel 
Anna Boden, Ryan Fleck, USA 2019
Kurier 
Władysław Pasikowski, Polska 2019
Monument 
Jagoda Szelc, Polska 2018
Nowe Horyzonty dla Seniora: Ostatnie tango 
Nowe Horyzonty dla Seniora
German Kral, Niemcy, Argentyna 2015
Przemytnik 
Clint Eastwood, USA 2018
Robaczki z zaginionej dżungli 
Hélene Giraud, Thomas Szabo, Francja 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Szczęsliwy Lazzaro 
Alice Rohrwacher, Włochy, Szwajcaria, Francja, Niemcy 2018
To właśnie życie 
Dan Fogelman, USA 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Camarón: Flamenco i rewolucja 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alexis Morante, Hiszpania 2018
Tydzień Kina Hiszpańskiego: Diana 
19. Tydzień Kina Hiszpańskiego
Alejo Moreno, Hiszpania 2018
Wspomnienie lata 
Adam Guziński, Polska 2016
Wszyscy wiedzą 
Asghar Farhadi, Hiszpania, Francja, Włochy 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.