film
Suspiria
reż. Luca Guadagnino / Włochy, USA  2018 / 152’
Najbliższe seanse - kup bilet:
 
18 lis 15:15
19 lis 21:15
20 lis 21:00
21 lis 20:45
22 lis 21:45

Obsada

Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz

Nagrody

MFF w Wenecji 2018 - La Pellicola d’Oro Award, najlepsza piosenka

Opis filmu

Luca Guadagnino wreszcie rozprawia się z traumą sprzed lat. W swoim remake'u Suspirii wraca do kultowego horroru, który śmiertelnie przeraził go w dzieciństwie. Nie naśladuje jednak starego mistrza, tylko bezczelnie bawi się historią młodziutkiej Susie Bannion pochodzącej z religijnej rodziny z Ohio. W 1977 roku dziewczyna trafia do berlińskiej szkoły tańca prowadzonej przez Madame Blanc, która wobec swojej podopiecznej ma szczególne plany. Ukryte we wnętrzu starego budynku szkoły zło wkrótce da o sobie znać. Guadagnino ponownie pracuje z Tildą Swinton oraz Dakotą Johnson, której dał rozwinąć skrzydła już w Nienasyconych; na ekranie zobaczymy również Małgorzatę Belę. Zastąpiwszy nagrania zespołu Goblin utworami Thoma Yorke'a, reżyser powoli dawkuje napięcie, by wreszcie pozwolić sobie na niczym nieskrępowany wybuch. Johnson dzielnie odnajduje się w swojej roli. Po zobaczeniu tego filmu nikt nie odważy się już wspomnieć o Christianie Greyu.

Marta Bałaga, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.


Born in 1971 in Palermo, Luca Guadagino spent the early years of his life in Ethiopia, where his father taught history and Italian. He studied in Rome at the University of La Sapienza, where he graduated from two faculties - History and Film Critique (his dissertation is devoted to Jonathan Demme's work). As a director, he gained early renown in 2005 with his adaptation of Melissa Panarello's scandalous novel, Melissa P. Four years later, his I Am Love garnered Oscar nominations for best costumes and a Golden Globe for best foreign film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

stopka

reżyseria: Luca Guadagnino
obsada: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2018 - La Pellicola d’Oro Award, najlepsza piosenka
barwa: kolor
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Bergman100: Wakacje z Moniką 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja 1953
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Dywizjon 303. Historia prawdziwa (seans dla szkoły) 
Wiesław Saniewski, Denis Delić, Polska, Wielka Brytania 2018
Dziedziczki 
Marcelo Martinessi, Paragwaj, Niemcy, Urugwaj, Brazylia, Norwegia, Francja 2018
Jak pies z kotem 
Janusz Kondratiuk, Polska 2018
Jeszcze dzień życia (z polskimi napisami) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Jeszcze dzień życia (z polskim dubbingiem) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Pierwszy człowiek 
Damien Chazelle, USA 2018
Suspiria 
Luca Guadagnino, Włochy, USA  2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.