film
Suspiria
reż. Luca Guadagnino / Włochy, USA  2018 / 152’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 29 listopada 2018.

Obsada

Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz

Nagrody

MFF w Wenecji 2018 - La Pellicola d’Oro Award, najlepsza piosenka

Opis filmu

Luca Guadagnino wreszcie rozprawia się z traumą sprzed lat. W swoim remake'u Suspirii wraca do kultowego horroru, który śmiertelnie przeraził go w dzieciństwie. Nie naśladuje jednak starego mistrza, tylko bezczelnie bawi się historią młodziutkiej Susie Bannion pochodzącej z religijnej rodziny z Ohio. W 1977 roku dziewczyna trafia do berlińskiej szkoły tańca prowadzonej przez Madame Blanc, która wobec swojej podopiecznej ma szczególne plany. Ukryte we wnętrzu starego budynku szkoły zło wkrótce da o sobie znać. Guadagnino ponownie pracuje z Tildą Swinton oraz Dakotą Johnson, której dał rozwinąć skrzydła już w Nienasyconych; na ekranie zobaczymy również Małgorzatę Belę. Zastąpiwszy nagrania zespołu Goblin utworami Thoma Yorke'a, reżyser powoli dawkuje napięcie, by wreszcie pozwolić sobie na niczym nieskrępowany wybuch. Johnson dzielnie odnajduje się w swojej roli. Po zobaczeniu tego filmu nikt nie odważy się już wspomnieć o Christianie Greyu.

Marta Bałaga, American Film Festival

Informacje o reżyserze

Luca Guadagnino

Urodzony w 1971 roku w Palermo. Pierwsze lata życia spędził w Etiopii, gdzie jego ojciec uczył historii i języka włoskiego. Studiował na rzymskim uniwersytecie La Sapienza, gdzie ukończył dwa fakultety: historię i krytykę filmową (pracę magisterską poświęcił twórczości Jonathana Demme'a). Jako reżyser po raz pierwszy zyskał rozgłos w 2005 roku za sprawą filmu Melissa P. Zrealizowane przez niego cztery lata później Jestem miłością otrzymało nominację do Oscara za najlepsze kostiumy i do Złotego Globu za najlepszy film nieanglojęzyczny.


Born in 1971 in Palermo, Luca Guadagino spent the early years of his life in Ethiopia, where his father taught history and Italian. He studied in Rome at the University of La Sapienza, where he graduated from two faculties - History and Film Critique (his dissertation is devoted to Jonathan Demme's work). As a director, he gained early renown in 2005 with his adaptation of Melissa Panarello's scandalous novel, Melissa P. Four years later, his I Am Love garnered Oscar nominations for best costumes and a Golden Globe for best foreign film.

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1999 The Protagonists

2005 Melissa P.

2009 Jestem miłością / Io sono l'amore / I Am Love

2013 Bertolucci on Bertolucci (co-dir., doc.)

2015 Nienasyceni / A Bigger Splash

stopka

reżyseria: Luca Guadagnino
obsada: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth, Lutz Ebersdorf, Angela Winkler, Chloë Grace Moretz
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Wenecji 2018 - La Pellicola d’Oro Award, najlepsza piosenka
barwa: kolor
Ága 
Milko Lazarow, Bułgaria, Niemcy, Francja 2018
Anna 
Luc Besson, Francja 2019
Annabelle wraca do domu 
Gary Dauberman, USA 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Girl 
Lukas Dhont, Belgia, Holandia 2018
Kobieta idzie na wojnę 
Benedikt Erlingsson, Francja, Islandia, Ukraina 2018
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Pamiątki Claire Darling 
Julie Bertuccelli, Francja 2018
Rocketman 
Dexter Fletcher, Wielka Brytania 2019
Słodki koniec dnia 
Jacek Borcuch, Polska 2019
Supa Modo (lektor) 
Likarion Wainaina, Niemcy, Kenia 2018
Świadkowie Putina 
Witalij Manski, Litwa, Szwajcaria, Czechy 2018
Yesterday 
Danny Boyle, Wielka Brytania 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.