film
     
Wózkownia: 7 uczuć
reż. Marek Koterski / Polska 2018 / 116’
Seanse - kup bilet:
18 paź
Wózkownia

Obsada

Michał Koterski, Marcin Dorociński, Katarzyna Figura

Opis filmu

Strach, złość, smutek, radość, wstręt, zazdrość, wstyd. Adaś Miauczyński powraca do czasów swojego dzieciństwa, kiedy – jak większość z nas – miał spory problem z nazywaniem towarzyszących mu wtedy emocji. Aby poprawić jakość swego dorosłego już życia, postanawia powrócić do tamtego nie do końca – jak się okazuje – beztroskiego okresu, by nauczyć się przeżywania siedmiu podstawowych uczuć. Ta ekstremalnie nieprzewidywalna podróż do przeszłości obfituje w szereg przezabawnych, wręcz komicznych sytuacji, ale niesie za sobą również moc wzruszeń i refleksji.

Informacje o reżyserze

Marek Koterski

Reżyser, scenarzysta, dramatopisarz. Urodził się w Krakowie w 1942 roku. Ukończył filologię polską na Uniwersytecie Wrocławskim (studiował tam również historię sztuki). Był kierownikiem literackim akademickiego Teatru Poezji Sylaba, następnie założył własny eksperymentalny Teatr Otwartej Sceny. Był wolnym słuchaczem warszawskiej ASP, próbował też dostać się na PWST. Wreszcie trafił na reżyserię do łódzkiej Filmówki (dyplom w 1977 roku). Zrealizował kilkanaście dokumentów dla Wytwórni Filmów Oświatowych w Łodzi. W fabule debiutował późno, po czterdziestce, za to z niewątpliwym sukcesem artystycznym. Adaś Miauczyński, bohater debiutanckiego Domu wariatów, inteligent-nieudacznik, alter ego autora, stał się także bohaterem większości jego późniejszych filmów, realizowanych zawsze według własnych scenariuszy. Jak dotąd najpopularniejszym i najbardziej utytułowanym filmem Koterskiego jest Dzień świra.


Marek Koterski, born in Krakow, in 1942, is a director, screenwriter, and playwright. He studied art history and graduated in Polish language studies from the University of Wrocław. He was literary manager for the student poetry theater ‘Sylaba’, before founding Teatr Otwartej Sceny [the Open Stage Theater]. He attended the Academy of Fine Arts in Warsaw and was a candidate for the Ludwik Solski State Drama School in Krakow. He graduated from the National Film School in Łódź in 1977, and went on to direct over a dozen documentaries for the Educational Film Studio in the same city. Although his feature film debut came relatively late in his career, it was acclaimed as an instant success. His protagonist, Adaś Miauczyński, an embittered intellectual and the director’s alter ego, became something of a cult hero for audiences and Koterski has centered the majority of his later scripts on the character, among them his most popular and most awarded film to date, Day of the Wacko (2002).

Wybrana filmografia/ Selected filmography

1984 Dom wariatów / The House of Fools

1986 Życie wewnętrzne / Inner Life

1989 Porno

1995 Nic śmiesznego / Nothing Funny

1999 Ajlawiu

2002 Dzień świra / Day of the Wacko

2006 Wszyscy jesteśmy Chrystusami / We’re all Christs

2011 Baby są jakieś inne / Women Are Strange

stopka

reżyseria: Marek Koterski
obsada: Michał Koterski, Marcin Dorociński, Katarzyna Figura
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.