film
 
Polish Cinema for Beginners: Trzeba zabić tę miłość
We Have to Kill This Love
reż. Janusz Morgenstern / Polska 1972 / 92’
Meeting #2 Modern Love
Seanse - kup bilet:
25 paź
Polish Cinema for Beginners

Obsada

Jadwiga Jankowska-Cieślak, Andrzej Malec, Władysław Kowalski, Barbara Wrzesińska

Opis filmu

Zakochani w sobie Magda (Jadwiga Jankowska-Cieślak) i Andrzej (Andrzej Marzec) wchodzą razem w dorosłe życie. Od razu jednak spotyka ich zawód: nie dostają się na studia. Szukając innych pomysłów na nadchodzący rok, stykają się z brutalnością, ale i pokusami świata, usilnie próbującego być nowoczesnym… Powstały na podstawie scenariusza Janusza Głowackiego film bez zbędnego moralizatorstwa przedstawia sytuację młodych ludzi na przełomie lat 60. i 70., będąc tyleż dramatem miłosnym, co społeczną satyrą. Gdzieś startują rakiety na Księżyc. Odlicza się - trzy, dwa, jeden, zero... W miłości istnieje też ten moment odliczania czasu w dół. Zero przy starcie w kosmos może być początkiem triumfu. Na zerze kończy się odliczanie miłości - mówił scenarzysta. "Trzeba zabić tę miłość" został uznany przez Martina Scorsese za jedno z arcydzieł polskiej kinematografii. O filmie, a także kinie i społecznych ambicjach lat 70. opowie krytyczka filmowa Kornelia Sobczak, nagrodzona w tym roku w prestiżowym Konkursie im. Krzysztofa Mętraka.

Gość: Kornelia Sobczak, krytyczka filmowa 


Madly in love with each other, Magda (starring Jadwiga Jankowska-Cieślak) and Andrzej (starring Andrzej Marzec) enter adult life. From the beginning, they get disappointed with not getting into university. While searching for new options for the upcoming year, they face the brutality and temptations of the world trying to be modern. The film is based on the script by Janusz Głowacki and without any redundant moralizing, sets out the situation of young people in 60's/ 70's; it is a love drama and social satire. Somewhere out there are rockets being launched to the Moon. There are countdowns - three, two, one, zero… In love there's also a time when you count down. The moment in which a space launch countdown reaches zero can be the beginning of a success. The counting down of the time of love ends with a zero - said the screenwriter. Martin Scorsese described "To Kill This Love" as one of the Polish cinematographic masterpieces. Our guest - Kornelia Sobczak (awarded with the Contest for Krzysztof Mętrak Prize) - will discuss the film, cinema and social ambitions of the 70's.

Guest: Kornelia Sobczak, film critic 

Informacje o reżyserze

Janusz Morgenstern

Janusz Morgenstern urodził się w 1922 r. w Mikulińcach k. Tarnopola. Od lat jest nie tylko reżyserem, ale również producentem filmowym. Ukończył Wydział Reżyserii PWSF w Łodzi. Jest twórcą wielu doskonałych filmów oraz tak popularnych seriali jak Kolumbowie, Polskie drogi, Stawka większa niż życie. Asystował m.in. przy realizacji filmów Andrzeja Wajdy: Kanał, Popiół i diament, Lotna. Jako samodzielny reżyser zadebiutował w 1960 r. filmem Do widzenia, do jutra. Za swą wieloletnią działalność otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in. w 1977 Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki I stopnia za filmową twórczość telewizyjną oraz w 1991 Nagrodę Przewodniczącego Komitetu Kinematografii dla producentów filmowych.

Filmografia:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)


Janusz Morgenstern was born in 1922 in Mikulińce near Tarnopol. He has worked for years not only as a director, but as a producer as well. He graduated from the Directing Department of the National Film School in Łódź. He has created many great films and popular series. He was an assistant director in different films including those by Andrzej Wajda: Canal, Ashes and Diamands, and Lotna. His own directorial debut was the film Good Bye, Till Tomorrow in 1960. His long-lasting creative activity has won him many prestigious prizes, including the 1st grade award from the Minister of Art and Culture for TV films in 1977and the 1991 award for film producers from the President of the Cinematography Committee.

Filmography:

1960 Przygoda w terenie (kr.m.)

1960 Do widzenia, do jutra.../ Good Bye, Till Tomorrow

1962 Jutro premiera/ Opening Tomorrow

1963 Dwa żebra Adama/ Adam's Two Ribs

1964 Życie raz jeszcze/ Back to Life Again

1965 Potem nastąpi cisza/ And All Will Be Quiet

1967 Jowita/ Jovita

1972 Trzeba zabić tę miłość

1979 Godzina "W"/ "W" Hour

2000 Żółty szalik/ The Yellow Scarf (śr.m.)

stopka

reżyseria: Janusz Morgenstern
obsada: Jadwiga Jankowska-Cieślak, Andrzej Malec, Władysław Kowalski, Barbara Wrzesińska
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bergman100: Sarabanda 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Genesis 2.0 
Christian Frei, Maxim Arbugaev, Szwajcaria 2018
Grinch (dubbing) 
Yarrow Cheney, Scott Mosier, Chiny, USA 2018
Kursk 
Thomas Vinterberg, Belgia, Luksemburg 2018
Mali bohaterowie (dubbing) 
Anne-Dauphine Julliand, Francja 2016
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zwierzęta 
Greg Zgliński, Szwajcaria, Austria, Polska 2017
Filmowe poranki: Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.