repertuar

wczoraj
dzisiaj
jutro
PWŚCPSN
loading

dzisiaj

 
0
strona główna

kup bilet

Ostatni seans filmu odbył się 22 września 2018.

Czerwona obsesja

Red Obsession

reż. Warwick Ross, David Roach

czas: 75’
produkcja: Australia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong 2013

Wino z Bordeaux, głos Russella Crowe’a, piękne francuskie krajobrazy i prawda o rynku wina - oto esencja dokumentu, który na zawsze zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski.

- Kiedy zaczynaliśmy kręcić, myśleliśmy, że będzie to film o winie, ale wyszło coś więcej. Obraz politycznej i ekonomicznej zmiany warty Zachodu na Wschód - mówi Warwick Ross, reżyser filmu w wywiadzie dla „The Hollywood Reporter”. Czerwona obsesja opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach, wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. Czerwona obsesja zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. Widzowie będą mogli usłyszeć odpowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to na tle niezwykłych ujęć z francuskich winnic.

Po seansie zapraszamy na rozmowę, w której udział wezmą:

Sławomir Sochaj - redaktor Winicjatywy, największego w Polsce portalu winiarskiego, oraz magazynu Ferment. Od 2013 r. pisze o winie wplątanym w małe i duże historie, trendy rynkowe i związki z jedzeniem. Ma wrodzony problem z winiarską monogamią. To odkocha się z Hiszpanii dla Włoch, to zakocha się w niej znowu, by później i tak notorycznie zdradzać ją z Niemcami, Austrią, Węgrami i Portugalią.

Wojciech Cyran - ambasador marki Jacob's Creek, który winiarskie szlify zdobywał pracując i szkoląc się we Francji, Wielkiej Brytanii, Australii i Hiszpanii. Opowie, co kryje się za wyjątkowym smakiem win z Australii oraz udzieli wskazówek, jak dobierać wino do potraw, by wydobyć z ich smaku to, co najlepsze.

Michał Pajdosz - prowadzi Winnicę Jakubów, wytwarzającą wina, które dążyły zdobyć uznanie w rozmaitych konkursach oraz oficjalnych degustacjach.

Agnieszka Szydziak (prowadząca rozmowę) - niepoprawna marzycielka, po nocach śni, by każdy człowiek spróbował kiedyś prawdziwego jedzenia. W dzień pracuje jako PRowiec i marketingowiec, pomagając komunikować się restauracjom i biznesom jedzeniowym, organizuje akcje związane z promocją dobrego jedzenia. Współorganizatorka i PR manager Gastro Nocek - największego nocnego kulinarnego wydarzenia we Wrocławiu. Redaktorka naczelna Have a Bite Wrocław, publikuje w magazynach kulinarnych, działa we Wrocławiu. Zawsze głodna!

22 września zapraszamy również na warsztaty sensoryczne Color lab

Czym jest sensoryką? Czy otaczające nas kolory i muzyka mogą wpłynąć na smak wina, które degustujemy? Food Think Tank zaprasza na unikalny warsztat Color Lab, w czasie którego ambasador wina Campo Viejo przeprowadzi gości przez unikalne doświadczenie! W czasie degustacji goście spróbują 3 win z regionu Rioja i 3 typowych hiszpańskich tapasów.

Warsztat przeznaczony tylko dla osób pełnoletnich

cena: 35 zł 

sprzedaż warsztatyftt.pl/

 

Organizatorzy: FILMS for FOOD i Kino Nowe Horyzonty

Współorganizator: Have a Bite Wrocław

Mecenas: Jacob's Creek

Partnerzy: Food Think Tank, Still Hungry

 

 

inne filmy

Polub nas

Bądź na bieżąco, dołącz do newslettera!