film
Bergman100: Jesienna sonata
Autumn Sonata / Höstsonaten
reż. Ingmar Bergman / Francja, Niemcy Zachodnie, Szwecja, Wielka Brytania 1978 / 99’
Seanse - kup bilet:
30 paź
09 gru

Obsada

Liv Ullmann, Ingrid Bergman, Lena Nyman, Halvar Björk

Nagrody

New York Film Critics Circle Awards 1978 – najlepsza aktorka; Złote Globy 1979 – najlepszy film zagraniczny; Bodil Awards 1979 – najlepszy film europejski; David di Donatello Awards 1979 – najlepsza zagraniczna aktorka; Italian National Syndicate of Film Journalists 1979 – najlepszy zagraniczny reżyser

Opis filmu

Przeszłość to bolesne miejsce, którego lepiej nie dotykać, gdyż w każdej chwili może zacząć krwawić. Eva, dojrzała kobieta z uporządkowanym życiem, ulega sentymentalnej pokusie i zaprasza do siebie matkę, której nie widziała od wielu lat. Matka jest światowej klasy pianistką, wielką gwiazdą, a do tego niepoprawną, wręcz patologiczną egoistką. Chociaż spotkanie zaczyna się jak najbardziej serdecznie, to z czasem kobiety wdają się w wysoce nieprzyjemną, pełną pretensji rozmowę. Padają słowa, po których udawanie staje się niemożliwe. Jesienna sonata Ingmara Bergmana jest minimalistycznym dramatem o ogromnym ładunku emocji. W filmie toczą ze sobą aktorski pojedynek dwie ikony kina - Liv Ullmann i Ingrid Bergman, dla której była to ostatnia rola na wielkim ekranie.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Urodził się w 1918 r., zmarł w 2007. Jeden z wielkich nieobecnych mistrzów europejskiego kina. Szwedzki reżyser filmowy, teatralny i telewizyjny. Zrealizował 62 filmy, w większości oparte o własny scenariusz oraz ponad 170 sztuk teatralnych. Współpracował z gronem słynnych aktorów, m,in. Liv Ullmann, Bibi Andersson i Maxem von Sydow. W swoich filmach nie obawiał się najtrudniejszych tematów - poczucia życiowej klęski, obawy przed śmierci, choroby, zdrady, szaleństwa. Był aktywny zawodowo przez ponad sześć dekad.

Wybrana filmografia:

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / The Wild Strawberries

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1978 Jesienna Sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1982 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Aleksander

2003 Sarabanda / Sarabande


Ingmar Bergman

Born in 1918, died in 2007. One of the great absent masters of European cinema was a Swedish film director, writer and producer for film, stage and television. He directed 62 films, most of which he also wrote, and directed over one hundred and seventy plays. Among the more universally well-known actors he often worked with were Liv Ullmann, Bibi Andersson and Max von Sydow. Major themes of his films were often bleak, dealing with death, illness, betrayal and insanity. Bergman was active for more than six decades.

Selected filmography:

1957 Smultronstället / The Wild Strawberries

1966 Persona

1972 Viskningar och rop / Cries and Whispers

1978 Höstsonaten / Autumn Sonata

1982 Fanny och Alexander / Fanny and Aleksander

2003 Sarabanda / Sarabande

stopka

reżyseria: Ingmar Bergman
obsada: Liv Ullmann, Ingrid Bergman, Lena Nyman, Halvar Björk
nagrody: New York Film Critics Circle Awards 1978 – najlepsza aktorka; Złote Globy 1979 – najlepszy film zagraniczny; Bodil Awards 1979 – najlepszy film europejski; David di Donatello Awards 1979 – najlepsza zagraniczna aktorka; Italian National Syndicate of Film Journalists 1979 – najlepszy zagraniczny reżyser
barwa: kolor
7 uczuć 
Marek Koterski, Polska 2018
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Bohemian Rhapsody (seans dla szkoły) 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Climax 
Gaspar Noé, Francja 2018
Dlaczego jesteśmy kreatywni? 
Hermann Vaske, Niemcy 2018
Jeszcze dzień życia (z polskimi napisami) 
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Kler 
Wojciech Smarzowski, Polska 2018
Suspiria 
Luca Guadagnino, Włochy, USA  2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Tydzień Filmu Niemieckiego: Milcząca rewolucja 
Tydzień Filmu Niemieckiego 2018
Lars Kraume, Niemcy 2018
Utøya, 22 lipca 
Erik Poppe, Norwegia 2018
Wdowy 
Steve McQueen, Wielka Brytania, USA 2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zimna wojna 
Paweł Pawlikowski, Polska, Francja, Wielka Brytania 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.