film
Bergman100: Siódma pieczęć
The Seventh Seal / Det sjunde inseglet
reż. Ingmar Bergman / Szwecja 1957 / 96’
Seanse - kup bilet:
14 paź
21 lis

Obsada

Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson

Nagrody

MFF w Cannes 1957 – Nagroda Specjalna Jury

Opis filmu

Widmo krąży po średniowiecznej Europie - mroczne widmo śmierci. Epidemia dziesiątkuje ludność, a akty przemocy są czymś powszechnym. Od wioski do wioski wędruje procesja biczowników, aby przypominać prostym ludziom o tym, że wszystkich czeka koniec. Rycerz Antonius Block, który wraz ze swoim giermkiem wraca w rodzinne strony po odbytej krucjacie, jest aż nazbyt świadomy ulotności życia. Raz po raz odwiedza go odziany w czerń Posępny Żniwiarz, z którym gra w szachy, próbując odwlec moment, kiedy nieodwołalnie zapadnie ciemność. Siódma pieczęć Ingmara Bergmana jest baśnią o konfrontacji z perspektywą ostateczną. W napisanym po śmierci reżysera artykule amerykański krytyk J. Hoberman nazywa ten słynny film jawnie egzystencjalnym widowiskiem, kostiumową wersją Dżumy Camusa.

Piotr Mirski

Informacje o reżyserze

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

Urodził się w 1918 r., zmarł w 2007. Jeden z wielkich nieobecnych mistrzów europejskiego kina. Szwedzki reżyser filmowy, teatralny i telewizyjny. Zrealizował 62 filmy, w większości oparte o własny scenariusz oraz ponad 170 sztuk teatralnych. Współpracował z gronem słynnych aktorów, m,in. Liv Ullmann, Bibi Andersson i Maxem von Sydow. W swoich filmach nie obawiał się najtrudniejszych tematów - poczucia życiowej klęski, obawy przed śmierci, choroby, zdrady, szaleństwa. Był aktywny zawodowo przez ponad sześć dekad.

Wybrana filmografia:

1957 Tam, gdzie rosną poziomki / Smultronstället / The Wild Strawberries

1966 Persona

1972 Szepty i krzyki / Viskningar och rop / Cries and Whispers

1978 Jesienna Sonata / Höstsonaten / Autumn Sonata

1982 Fanny i Aleksander / Fanny och Alexander / Fanny and Aleksander

2003 Sarabanda / Sarabande


Ingmar Bergman

Born in 1918, died in 2007. One of the great absent masters of European cinema was a Swedish film director, writer and producer for film, stage and television. He directed 62 films, most of which he also wrote, and directed over one hundred and seventy plays. Among the more universally well-known actors he often worked with were Liv Ullmann, Bibi Andersson and Max von Sydow. Major themes of his films were often bleak, dealing with death, illness, betrayal and insanity. Bergman was active for more than six decades.

Selected filmography:

1957 Smultronstället / The Wild Strawberries

1966 Persona

1972 Viskningar och rop / Cries and Whispers

1978 Höstsonaten / Autumn Sonata

1982 Fanny och Alexander / Fanny and Aleksander

2003 Sarabanda / Sarabande

stopka

reżyseria: Ingmar Bergman
obsada: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Bibi Andersson
nagrody: MFF w Cannes 1957 – Nagroda Specjalna Jury
barwa: cz.-b.
Chłopiec z burzy (napisy) 
Shawn Seet, Australia 2019
Dom, który zbudował Jack 
Lars von Treier, Dania, Francja, Niemcy, Szwecja 2018
Faworyta 
Yorgos Lanthimos, Irlandia, USA, Wielka Brytania 2018
Glass 
M. Night Shyamalan, USA 2019
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Oni 
Paolo Sorrentino, Włochy, Francja 2018
Powrót Bena 
Peter Hedges, USA 2018
Sny wędrownych ptaków 
Cristina Gallego, Ciro Guerra, Kolumbia, Meksyk, Niemcy 2018
Vice 
Adam McKay, Hiszpania, USA, Wielka Brytania, Zjednoczone Emiraty Arabskie 2018
Zabawa zabawa 
Kinga Dębska, Polska 2019
Bohemian Rhapsody (seans dla szkoły) 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Chłopiec z burzy (dubbing) 
Shawn Seet, Australia 2019
Kacper i Emma – zimowe wakacje 
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
Nowe Horyzonty dla Seniora: Jeszcze dzień życia (dubbing) 
Nowe Horyzonty dla Seniora
Damian Nenow, Raúl de la Fuente, Polska, Hiszpania, Niemcy, Belgia, Węgry 2018
Ralph Demolka w internecie 
Phil Johnston, Rich Moore, USA 2018
Ramen. Smak wspomnień 
Eric Khoo, Singapur, Japonia, Francja 2018
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.