film
   
Zimna wojna
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Francja, Wielka Brytania 2018 / 84’
Brak nadchodzących seansów .
Ostatni seans odbył się 27 listopada 2018.

Obsada

Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Nagrody

MFF w Cannes 2018 - najlepszy reżyser

Opis filmu

Paweł Pawlikowski, twórca nagrodzonej Oscarem Idy, najlepszy reżyser konkursu w Cannes, przenosi widzów w lata 50. i 60. XX wieku, do stalinowskiej Polski, opowiadając historię wielkiej i trudnej miłości dwojga ludzi, którzy nie potrafią być ze sobą i jednocześnie nie mogą bez siebie żyć. 

Kompozytor Wiktor (Tomasz Kot) wyławia z tłumu kandydatów Zulę (Joanna Kulig). Ponoć dziewczyna zabiła ojca, podobno dostała wyrok w zawieszeniu. Nieistotne. Na pewno ma głos jak dzwon, zalotny uśmiech i spore ambicje. A że Wiktor w wolnych chwilach uwalnia sztukę z politycznych okowów, a do tego wygląda jak bogartowski twardziel, romans jest kwestią czasu. To, co zaczyna się jak historia walki o haust powietrza pod partyjnym butem, szybko zamienia się w rozpisaną na kilkanaście lat, miłosną odyseję z powojenną Europą w tle – od Berlina przez Jugosławię po Paryż.

Michał Walkiewicz, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza
polski dystrybutor: Kino Świat
nagrody: MFF w Cannes 2018 - najlepszy reżyser
barwa: kolor
Autsajder 
Adam Sikora, Polska 2018
Bergman100: Sarabanda 
Bergman 100
Ingmar Bergman, Szwecja, Dania, Norwegia, Włochy, Finlandia, Niemcy, Austria 2003
Bohemian Rhapsody 
Dexter Fletcher, Bryan Singer, Wielka Brytania, USA 2018
Fuga 
Agnieszka Smoczyńska, Polska, Czechy, Szwecja 2018
Genesis 2.0 
Christian Frei, Maxim Arbugaev, Szwajcaria 2018
Grinch (dubbing) 
Yarrow Cheney, Scott Mosier, Chiny, USA 2018
Kursk 
Thomas Vinterberg, Belgia, Luksemburg 2018
Mali bohaterowie (dubbing) 
Anne-Dauphine Julliand, Francja 2016
Mój piękny syn 
Felix Van Groeningen, USA 2018
Roma 
Alfonso Cuarón, Meksyk, USA 2018
Touch Me Not 
Adina Pintilie, Rumunia, Niemcy, Czechy, Bułgaria, Francja  2018
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
Zwierzęta 
Greg Zgliński, Szwajcaria, Austria, Polska 2017
Filmowe poranki: Magiczne święta Kacpra i Emmy 
Filmowe poranki
Arne Lindtner Næss, Norwegia 2014
rezerwacje telefoniczne

(71) 78 66 566

Zapisz na foursquare
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.