film
Wózkownia: Zimna wojna
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Francja, Wielka Brytania 2018 / 84’
Seanse - kup bilet:
28 cze
Wózkownia

Obsada

Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Opis filmu

Paweł Pawlikowski, twórca nagrodzonej Oscarem Idy, najlepszy reżyser konkursu w Cannes, przenosi widzów w lata 50. i 60. XX wieku, do stalinowskiej Polski, opowiadając historię wielkiej i trudnej miłości dwojga ludzi, którzy nie potrafią być ze sobą i jednocześnie nie mogą bez siebie żyć. 

Kompozytor Wiktor (Tomasz Kot) wyławia z tłumu kandydatów Zulę (Joanna Kulig). Ponoć dziewczyna zabiła ojca, podobno dostała wyrok w zawieszeniu. Nieistotne. Na pewno ma głos jak dzwon, zalotny uśmiech i spore ambicje. A że Wiktor w wolnych chwilach uwalnia sztukę z politycznych okowów, a do tego wygląda jak bogartowski twardziel, romans jest kwestią czasu. To, co zaczyna się jak historia walki o haust powietrza pod partyjnym butem, szybko zamienia się w rozpisaną na kilkanaście lat, miłosną odyseję z powojenną Europą w tle – od Berlina przez Jugosławię po Paryż.

Michał Walkiewicz, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Angelo 
Markus Schleinzer, Austria, Luksemburg 2018
Boże Ciało 
Jan Komasa, Polska 2019
Joker 
Todd Phillips, USA 2019
Le Mans' 66 
James Mangold, USA 2019
Na noże 
Rian Johnson, USA 2019
Niewidoczne życie sióstr Gusmão 
Karim Aïnouz, Brazylia 2019
Parasite 
Bong Joon-ho, Korea Południowa 2019
Słodziak 
Alma Har’el, USA 2019
The Lighthouse 
Robert Eggers, USA, Kanada 2019
Amazing Grace: Aretha Franklin 
Pokazy specjalne
Sydney Pollack, Alan Elliott, USA 2018
Baranek Shaun Film. Farmageddon 
Will Becher, Richard Phelan, Francja, USA, Wielka Brytania 2019
Basia 3 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Robert Jaszczurowski, Polska 2019
Irlandczyk 
Martin Scorsese, USA 2019
Kraina lodu 2 
Jennifer Lee, Chris Buck, USA 2019
Last Christmas 
Paul Feig, Wielka Brytania 2019
Młody Ahmed 
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Belgia, Francja 2019
Obywatel Jones 
Agnieszka Holland, Polska, Wielka Brytania, Ukraina 2019
Portret kobiety w ogniu 
Céline Sciamma, Francja 2019
Śnieżna paczka 
Aaron Woodley, Chiny, Indie, Japonia, Kanada, USA, Wielka Brytania, Korea Południowa 2019
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.