film
Wózkownia: Zimna wojna
reż. Paweł Pawlikowski / Polska, Francja, Wielka Brytania 2018 / 84’
Seanse - kup bilet:
28 cze
Wózkownia

Obsada

Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Opis filmu

Paweł Pawlikowski, twórca nagrodzonej Oscarem Idy, najlepszy reżyser konkursu w Cannes, przenosi widzów w lata 50. i 60. XX wieku, do stalinowskiej Polski, opowiadając historię wielkiej i trudnej miłości dwojga ludzi, którzy nie potrafią być ze sobą i jednocześnie nie mogą bez siebie żyć. 

Kompozytor Wiktor (Tomasz Kot) wyławia z tłumu kandydatów Zulę (Joanna Kulig). Ponoć dziewczyna zabiła ojca, podobno dostała wyrok w zawieszeniu. Nieistotne. Na pewno ma głos jak dzwon, zalotny uśmiech i spore ambicje. A że Wiktor w wolnych chwilach uwalnia sztukę z politycznych okowów, a do tego wygląda jak bogartowski twardziel, romans jest kwestią czasu. To, co zaczyna się jak historia walki o haust powietrza pod partyjnym butem, szybko zamienia się w rozpisaną na kilkanaście lat, miłosną odyseję z powojenną Europą w tle – od Berlina przez Jugosławię po Paryż.

Michał Walkiewicz, filmweb.pl

Informacje o reżyserze

Paweł Pawlikowski

Urodził się w 1957 roku w Warszawie, reżyser i scenarzysta filmowy. W 1971 roku wyjechał wraz z matką do Wielkiej Brytanii. Uczęszczał do katolickiej szkoły. Studiował filozofię i literaturę w Londynie i Oksfordzie. Od 1986 roku był na stażu w BBC i zaczął realizować filmy dokumentalne. Po serii dokumentów m.in. o wojnie w Bośni zadebiutował filmem fabularnym Ostatnie wyjście (2000), który został nagrodzony BAFTĄ dla obiecującego, brytyjskiego twórcy. W 2004 roku nakręcił Lato miłości na podstawie książki Helen Cross. Jego ostatni film Ida to pierwszy polski film nagrodzony Oscarem w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

Filmografia

1992 Serbian Epics (TV, doc.)

1998 Korespondent / The Stringer

2000 Ostatnie wyjście / Last Resort

2004 Lato miłości / My Summer of Love

2011 Kobieta z piątej dzielnicy / La femme du Vème / The Woman in the Fifth

stopka

reżyseria: Paweł Pawlikowski
obsada: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza
polski dystrybutor: Kino Świat
barwa: kolor
Antologia Duchów Miasta 
Denis Côté, Kanada 2019
Basia 2 
Marcin Wasilewski, Łukasz Kacprowicz, Polska 2018
Diego 
Asif Kapadia, Wielka Brytania 2019
Dora i miasto złota 
James Bobin, Australia, USA 2019
Gdzie jesteś, Bernadette? 
Richard Linklater, USA 2019
I tak cię kocham 
Michael Showalter, USA 2017
Królowa Kier 
May el-Toukhy, Dania, Szwecja 2019
Królowe Zbrodni 
Andrea Berloff, USA 2019
Magiczne noce 
Paolo Virzi, Włochy 2018
Maiden 
Alex Holmes, Wielka Brytania 2018
Na bank się uda 
Szymon Jakubowski, Polska 2019
Pavarotti 
Ron Howard, Wielka Brytania 2019
Pewnego razu... w Hollywood 
Quentin Tarantino, USA, Wielka Brytania 2019
Piranie 
Claudio Giovannesi, Włochy 2019
Winni 
Gustav Möller, Dania 2018
rezerwacje telefoniczne

(+48) 532 726 581

tłumaczenia
dopisz się do newslettera
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, 50-077 Wrocław, kino@kinonh.pl
© Stowarzyszenie Nowe Horyzonty  • Regulamin serwisu  •  realizacja: Pracownia Pakamera + Multiversal
Kino uprzedza o możliwości dokonywania koniecznych zmian w programie.